Sobere dies natalis vanwege financiële situatie UT

| Rense Kuipers

De UT viert op 24 mei een bescheidener verjaardag vergeleken met voorgaande jaren. De 62e dies natalis doet zowel in locatie, aankleding als muzikale opluistering een stapje terug. Dat vanwege de financiële situatie van de UT.

Photo by: FOKKE EENHOORN
Frans Timmermans verzorgde vorig jaar de lezing tijdens de dies natalis.

De bezuinigingsslag van de UT zal ook zichtbaar zijn tijdens de viering van haar 62e verjaardag, de dies natalis. Zo vindt de academische plechtigheid alleen plaats in Waaier 1, niet in Waaier 1 en 2. De aankleding van de zaal en het geluid wordt ook niet meer verzorgd door een externe partij, zoals afgelopen jaren. Ook zijn er geen artiesten voor een muzikaal intermezzo.

‘We proberen eruit te halen wat erin zit en moeten roeien met de riemen die we hebben’, zegt Astrid de Graaf, projectleider namens Marketing & Communicatie. ‘De financiële situatie is zoals die is, maar dat gaan mensen wel merken. Desondanks zetten we weer een mooi evenement op en hopen dat het animo er niet onder lijdt.’

Inhoudelijk programma vergelijkbaar

Inhoudelijk kent deze 62e dies natalis eenzelfde programma als de afgelopen jaren: het cortège hoogleraren dat de zaal betreedt, terwijl de studenten van College Cnødde Gaudeamus igitur zingen. Rector Tom Veldkamp verzorgt de openingsspeech en er worden drie prijzen uitgereikt: de Overijssel PhD Award, de Marina van Dammebeurs en de Professor de Winterprijs.

Jan Hendrik Dronkers, secretaris-generaal bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, verzorgt de keynote-lezing. Ook vanuit de UT zelf zullen er drie sprekers zijn: universitair hoofddocenten Sissi de Beer en Devrim Yazan en bachelorstudente Industrial Engineering & Management Chantal Ermling. Allen spreken ze over het thema dat deze dies centraal staat: de circulaire economie.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.