ERC Advanced Grant voor UT-hoogleraar Jai Prakash

UT-hoogleraar Jai Prakash ontvangt een ERC Advanced Grant van de Europese Onderzoeksraad. In totaal gingen er 23 advanced grants van maximaal 2,5 miljoen euro naar zeer ervaren onderzoekers van Nederlandse kennisinstellingen. Mogelijk worden het er nog meer.

Photo by: Hans Wolkers

Prakash, hoogleraar Engineered Therapeutics bij de faculteit TNW, krijgt de beurs à 2,5 miljoen euro voor zijn voorstel getiteld ‘Targeted Re-engineering of the Tumor Matrix to Advance Immunotherapy’. Prakash ontwikkelt nieuwe therapieën tegen kanker. Samen met zijn team werkt hij aan een nieuwe immunotherapeutische methode om de ziekte te behandelen, voor dit ERC-project specifiek gericht op alvleesklierkanker.

Top 4

Het kleine Nederland sleept al jaren veel ERC-beurzen in de wacht. Vorig jaar viel het aantal toegekende advanced grants ineens een beetje tegen en stond Nederland met veertien toekenningen op de zevende plaats. Toen gingen er na jaren droogte twee Advanced Grants naar de UT, naar hoogleraren Detlef Lohse en Robert Passier.

In de ronde van 2023 staat Nederland met 23 van de 255 toegekende beurzen weer in de top 4. Het moet alleen Duitsland (50 beurzen), het Verenigd Koninkrijk (42 beurzen) en Frankrijk (37 beurzen) laten voorgaan.

In totaal is er in deze ronde 652 miljoen euro verdeeld en de slaagkans van de aanvragers was bijna 14 procent.

Voorlopig

Maar de lijst is voorlopig, want het Verenigd Koninkrijk doet sinds de Brexit eigenlijk niet meer mee met het Europese onderzoeksprogramma. Daarom krijgen de uitverkoren wetenschappers van Britse universiteiten de beurs alleen uitgekeerd als ze die meenemen naar een onderzoeksinstelling in een land dat wél deelneemt. In 2024 vervalt die beperking, als het VK weer aanhaakt.

Als ze niet overstappen naar een ander land krijgen ze de ERC-beurs dus niet. Wel ontvangen ze dan een vergelijkbare beurs van de Britse overheid, die de selectie door de ERC is blijven erkennen.

Reservelijst

Dan valt er Europees beurzengeld vrij dat doorschuift naar de reservelijst van onderzoekers die net buiten de boot vielen. Mogelijk profiteren ook Nederlandse instellingen hiervan. Vooralsnog gaan de meeste beurzen naar de beide Amsterdamse universiteiten, de Universiteit Utrecht en het Nederlands Kanker Instituut.

Elk jaar verdeelt de ERC beurzen onder jonge onderzoekers (starting grants van maximaal 1,5 miljoen euro), ervaren onderzoekers (consolidator grants van 2 miljoen euro) en toponderzoekers (advanced grants van 2,5 miljoen euro).

De beurzen zijn vergelijkbaar met de Nederlandse veni-, vidi- en vici-beurzen uit het Talentprogramma van onderzoeksfinancier NWO, al zijn de Europese beurzen wel hoger.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.