Na drie jaar droogte dubbele ERC Advanced Grant voor UT

UT-hoogleraren Detlef Lohse en Robert Passier zijn door de Europese onderzoeksraad ERC beloond met een Advanced Grant. De UT ontving de beurs van maximaal 2,5 miljoen euro, bestemd voor ervaren onderzoekers van Nederlandse kennisinstellingen, al drie jaar niet meer.

Lohse ontving in 2010 en 2017 ook al een Advanced Grant.

Robert Passier, hoogleraar in de vakgroep Applied Stem Cell Technology in de TNW-faculteit, kan met de beurs een impuls geven aan zijn onderzoek Advanced human models of the heart to understand cardiovascular disease. Detlef Lohse, hoogleraar in de vakgroep Physics of Fluids, ontving een beurs voor zijn onderzoek Melting and dissolution across scales in multicomponent systems. Voor Lohse betekent de beurs een ‘hattrick’, want in 2010 en 2017 beloonde de European Research Council hem ook al met een Advanced Grant.

Nederland sleept ‘slechts’ 14 van de toegekende 218 beurzen in de wacht en moet Duitsland (37), het Verenigd Koninkrijk (35), Frankrijk (32), Israël en Spanje (16) voor laten gaan. Een groot verschil met de toekenningsronde 2021. Toen won Nederland 28 van de 253 Advanced Grants en scoorden alleen Duitsland en het Verenigd Koninkrijk beter.

Robert Passier.

Er werden in 2022 bijna 1.650 aanvragen gedaan, waarvan bijna een kwart door vrouwelijke wetenschappers. In totaal werd 13,2 procent gehonoreerd.

In de ranglijst van nationaliteiten eindigen de Nederlanders op een gedeelde zevende plaats met 10 toekenningen, achter de Duitsers (36), Fransen (32) Italianen (21) Britten (19), Israëli (16) en Spanjaarden (15).

Voorlopig

De toekenningen zijn voorlopig, want de beurzen voor het Verenigd Koninkrijk zijn nog niet zeker. Het land is immers uit de Europese Unie gestapt. Er ligt een verdrag dat deelname van het VK aan het Europese onderzoeksprogramma mogelijk maakt, maar dat moet nog nader worden uitgewerkt. De kans dat dit gaat lukken is groter geworden sinds het VK eind februari een deal met de EU heeft gesloten over de grenscontroles in Noord-Ierland.

Komen er desondanks geen afspraken, dan hebben de onderzoekers twee mogelijkheden: ze kunnen de Advanced Grant afslaan of hun (persoonsgebonden) beurs meenemen naar een onderzoeksinstelling in een land dat wél aan het Europese onderzoeksprogramma deelneemt. Als ze de beurzen teruggeven, dan kunnen andere onderzoekers, die net buiten de boot vielen, alsnog in aanmerking komen voor een Advanced Grant.

ERC-beurzen

Elk jaar verdeelt de ERC beurzen onder jonge onderzoekers (Starting Grants van 1,5 miljoen euro), ervaren onderzoekers (Consolidator Grants van 2 miljoen euro) en toponderzoekers (Advanced Grants van 2,5 miljoen euro).

De beurzen zijn goed vergelijkbaar met de Nederlandse veni-, vidi- en vici-subsidies uit het talentprogramma van onderzoeksfinancier NWO. Nederlandse instellingen hebben daar veel ervaring mee en doen het gewoonlijk erg goed bij de aanvraag van deze Europese beurzen.

Advanced Grants 2022

Rijksuniversiteit Groningen          2
Universiteit Utrecht                       2
Radboud Universiteit                     2
Universiteit Twente                        2
NWO-instituten                              1
VU Amsterdam                                1
VU MC                                               1
TU Eindhoven                                   1
Universiteit van Amsterdam         1
Erasmus MC                                     1
Totaal                                                 14

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.