Twentse behandeling doodt kankercellen

| Michaela Nesvarova

UT-onderzoekers maken grote stappen op het gebied van kankeronderzoek. Ze testten een nieuwe methode op dieren, met succes: meer dan 80 procent van de alvleesklierkankercellen werd uitgeroeid. ‘We doden kankercellen veel sneller en gemakkelijker’, zegt Jai Prakash, kartrekker van het onderzoeksproject.

Prakash’ onderzoeksgroep (instituut MIRA) benadert de strijd tegen kanker op een andere manier. ‘We focussen niet op tumorcellen, maar op de cellen die ze helpen groeien’, legt de onderzoeker van de vakgroep Biomaterials Science and Technology uit.

Meer dan 80 procent onschadelijk

Deze radicaal andere benadering leverde succesvolle resultaten op. ‘We hebben onze peptide (een molecuul dat bestaat uit een klein aantal aminozuren, red.) getest in een alvleesklierkanker-model in dieren’, vertelt Prakash. ‘Alvleesklierkanker is de dodelijkste vorm van kanker en er is nog geen succesvolle behandeling beschikbaar. We voerden experimenten uit op muizen, die tumoren van menselijke patiënten bezaten. Dit zijn erg agressieve tumoren, maar we pasten onze peptide toe, in combinatie met chemotherapie. Dit maakte meer dan 80 procent van de kankercellen onschadelijk.’

De resultaten zijn nog maar een maand bekend. En Prakash’ onderzoeksgroep analyseert nog de meest recente experimenten – om volledig te begrijpen hoe deze nieuwe behandeling werkt. Maar sommige zaken zijn al duidelijk. Prakash: ‘Chemotherapie werkt tot op zekere hoogte, maar het kan niet volledig de tumor penetreren. Onze peptide schakelt de matrix die de tumor beschermt uit, zodat de chemotherapie naar binnen kan en beter werkt.’

Littekens voorkomen

Prakash denkt dat de peptide, door hem ontwikkeld en gepatenteerd, de potentie heeft om baanbrekend te zijn. Behalve toepassing in kankerbehandeling, kan het ook gebruikt worden om littekenvorming op de huid te voorkomen. Daarmee kan het een revolutionaire oplossing vormen voor brandwondenslachtoffers. Om deze technologie sneller naar de markt te brengen, heeft Prakash een spin-off opgericht: ScarTec Therapeutics BV.


Wil je meer lezen over dit onderzoek en de toepassingen ervan? In het decembernummer van het U-Today Science & Technology Magazine verschijnt een uitgebreid interview met Associate Professor Jai Prakash, over zijn bedrijf en de mogelijk revolutionaire peptide die ontwikkeld is op de UT.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.