Financieel maatregelenpakket levert meer vragen dan antwoorden op

| Stan Waning

De UT maakte woensdag een initiatief met een twintigtal ‘bouwstenen’ bekend, waarmee ze financieel wendbaar wil blijven. De universiteit vreest voor druk op de financiering voor het hoger onderwijs en onderzoek, onder andere door internationaliseringswetgeving. Het pakket zorgde in de Uraad vooral voor onduidelijkheid.

Photo by: Frans Nikkels

De route naar de bekendmaking van het maatregelenpakket was er woensdag een vol hobbels. Onder de noemer ‘Future Proof UT 2024: ‘Grote ombuigingen’, stond het thema onder de voorwaarde ‘vertrouwelijk’ op de agenda van de universiteitsraad. Het onderwerp werd toch openbaar besproken, maar op dat moment was er nog geen publiekelijke documentatie beschikbaar. Die volgde een half uur na de raadsvergadering.

Het initiatief vormde deels een antwoord op de vraag hoe de universiteit de begroting voor 2024 rond krijgt. Daar uitte de universiteitsraad in december 2023 nog zorgen over. De raad zag destijds flinke weerstand in de organisatie en had sterke twijfels over de haalbaarheid van de begroting. Het college van bestuur beloofde in maart met meer financiële duidelijkheid te komen.

Zorgen in de Uraad

Daar slaagde het CvB woensdag amper in, want de discussie leverde meer vragen dan antwoorden op. ‘Het is van groot belang om meer inzicht te geven in wat deze maatregelen voorstellen, want dat is onduidelijk. Ik mis het waarom, wat en hoe. We vragen ons ook af: is dit genoeg? En zijn dit alle maatregelen, of volgen er meer?’, vroeg Emile Dopheide (CampusCoalitie). Machteld Roos, vicevoorzitter van het CvB, verwees naar een persbericht dat later woensdag zou verschijnen, maar kon de zorgen van de raad niet wegnemen. ‘Het kost tijd om alles te plannen, organiseren en monitoren.’

In het persbericht somt de UT een twintigtal prioriteiten op. Voorbeelden zijn het op peil houden van de studenteninstroom, het vergroten van baten van derden en het optimaliseren van de inzet van verlofuren. Hoe de uitvoering eruit komt te zien, is nog onduidelijk. Ook is niet bekend hoe de ‘bouwstenen’ functioneren en wat de exacte taak van de zogeheten ‘Building blocks’ is. De UT laat weten dat er ook ingegrepen wordt: de externe inhuur – bijvoorbeeld consultancy – wordt teruggebracht, er moet bespaard worden op licenties en administratieve processen worden flink verbeterd, maar laat in het midden hoe dat moet gebeuren.

Opvallend: de UT wil kritischer kijken naar de verhouding tussen wetenschappelijk en ondersteunend personeel, omdat ‘we constateren dat het aandeel ondersteunend personeel op dit moment verhoudingsgewijs hoog ligt.’ Volgens de begroting voor dit jaar moet de UT in 2024 krimpen met zo’n 80 fte, ogenschijnlijk alleen in ondersteunend personeel.

Het initiatief is bedacht omdat de kosten voor academisch onderwijs en onderzoek flink zijn gestegen, terwijl de inkomsten dalen. Ook wacht er een flinke daling van internationale instroom en betekent de demografische ontwikkeling in Nederland eerder minder dan meer studenten. De UT noemt het pauzeren van het Groeifonds ook als voorbeeld van het onder druk staan van de onderwijsfinanciering.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.