Studentjournalisten gezocht!

| Redactie

Ben je op zoek naar een flexibele, zelfstandige en actieve deeltijdbaan? Wij hebben vacatures openstaan voor studentjournalisten om ons team te versterken. Geïnteresseerd? Mail dan naar [email protected]!

Photo by: RIKKERT HARINK
De redactie van U-Today.

Wat is U-Today?

Wij zijn al bijna zestig jaar het onafhankelijke nieuwsmedium van de Universiteit Twente. We volgen al de belangrijke en actuele ontwikkelingen op de UT met een kritisch oog en informeren je daarover op onze website en sociale media. We maken ook magazines en bieden een platform voor opinie en discussies. Kortom, als je onderdeel bent van de UT-gemeenschap en geïnformeerd wil zijn over het reilen en zeilen op de universiteit, U-Today is het platform waar je moet zijn.

Waar zoeken jullie specifiek naar?

In dit geval: studentjournalisten! Naast ons team van vaste personeelsleden, werken we al jarenlang samen met een team van studentredacteuren. Elke UT-student kan bij deze groep, vanuit elke studie. Het is een baan die ideaal is als je op zoek bent naar iets flexibles, zelfstandigs en actiefs. Met alle respect richting andere bijbanen op de UT, dit is verre van een saai servicedeskbaantje. We willen dat je eropuit trekt en onderzoekt, observeert, vragen stelt, nadenkt en schrijft!

Moet ik journalistieke ervaring hebben?

Enige ervaring zou fijn zijn, maar dat is niet noodzakelijk. We hebben een wekelijkse vergadering, waarin we onderwerpen doornemen. En twee ervaren journalisten zullen er zijn om je bij te staan met raad en daad. Zeker in het begin zul je wat zijwieltjes – of in het ergste geval een vangnet – nodig hebben. Maar wij helpen je op weg in de journalistiek en al haar geschreven en ongeschreven regels. Belangrijker nog: dit is het soort baan dat je kan helpen om je vaardigheden te ontwikkelen: van niet-zo-academisch schrijven, tot interviewen en werken aan je vasthoudendheid.

Wat voor soort werk is het?

Het kan heel rechttoe rechtaan zijn: zoek een onderwerp, doe je onderzoek, interview iemand over dit onderwerp en schrijf het uit tot een coherent artikel. Zo simpel kan het zijn. Maar het leuke is: waar je over wil schrijven, dat heb je helemaal zelf in de hand. Als een studentjournalist bij U-Today ben je onze ogen en oren op de campus – en daarbuiten. Dus wat het ‘gesprek van de dag’ ook is, je bent waarschijnlijk dichterbij dan je denkt.

Heel belangrijk natuurlijk: krijg ik betaald?

Natuurlijk! Betaling gaat via het UT-bijbanensysteem, UT Flex. Ga je bij ons aan de slag, dan ben je een zogeheten ‘student on-call worker’. Je wordt maandelijks uitbetaald voor de uren die je maakt.

Wat vonden andere studenten van deze baan?

 

 Jennifer Cutinha (studentjournalist tussen 2018-2022):

'Werken bij U-Today was een geweldige ervaring! Ik heb het journalistieke schrijven en verschillende andere dingen die bij het vak horen leren kennen en waarderen. Voor een verlegen persoon als ikzelf was deze baan veel meer dan alleen maar schrijven achter een scherm. Ik leerde mijn ideeën te verwoorden en uit te drukken, te multitasken, interviews af te nemen en actief naar verschillende mensen te luisteren. Ik kreeg de kans om samen te werken met andere studentjournalisten en met de redactie, met wie het absoluut heerlijk werken was. Ik had me geen leuker en enthousiaster team kunnen wensen om deel van uit te maken.’

Pim Eerden (studentjournalist in 2021-2022):

'Je kan zelf kiezen waarover je wilt schrijven en omdat elk artikel over een ander onderwerp gaat, is het werk heel afwisselend. Tijdens het produceren van de artikelen leer je veel nieuwe mensen binnen de UT-gemeenschap kennen, wat leuk is maar ook nuttig kan zijn voor je netwerk. Soms kan het een uitdaging zijn om elke week een nieuw onderwerp te vinden, maar als je je oren en ogen openhoudt, moet dit geen probleem zijn.'

Michael Maurer (studentjournalist vanaf maart 2022-heden):

'Werken als studentjournalist bij U-Today is de meest bevredigende en interessante parttime baan die ik ooit heb gehad, omdat ik kan kiezen welke mensen ik wil interviewen en over welke verhalen ik wil schrijven. Mijn ervaring als studentredacteur heeft me een betere schrijver en interviewer gemaakt, en ik heb de kans gekregen om meer te leren over activiteiten en evenementen met betrekking tot het studentenleven in Enschede.'

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.