Oud-penningmeester Piranha rommelt met geld uit clubkas

| Jelle Posthuma , Stan Waning

Een oud-penningmeester van zwemvereniging Piranha heeft in mei 20.000 euro van de clubkas overgemaakt naar zijn eigen rekening. Hij wilde het geld, naar eigen zeggen, met winst beleggen in cryptovaluta voor de vereniging, maar verloor ruim 7.500 euro. Het bestuur ziet vooralsnog af van aangifte en roept de leden op tot een algemene ledenvergadering om zo tot een oplossing te komen.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

Dat blijkt uit een brief aan de leden van Piranha die in handen is van U-Today. Daarin valt te lezen dat de oud-bestuurder op 4 mei 2021 een bedrag van 20.000 euro overmaakte naar zijn eigen rekening. Die overboeking verrichtte hij zonder medeweten van de andere bestuursleden. Hij stopte het bedrag in cryptovaluta, om ‘winst te maken voor de vereniging’, maar dat liep niet zoals gepland. Sterker nog, hij verloor ruim 7.500 euro. De kascommissie van de vereniging merkte niets van de overboeking, omdat de oud-penningmeester vervalste rekeningstanden doorstuurde. Zo leek het alsof er 20.000 euro op de spaarrekening stond, terwijl de rekening in werkelijkheid leeg was.

Het huidige bestuur van Piranha ontdekte eind september dat er iets niet klopte aan de financiële huishouding. Ook de verdachte transactie van 20.000 euro kwam toen aan het licht. Enkele dagen later biechtte de oud-penningmeester zijn daad op. Hij nam zijn verlies en heeft inmiddels 10.000 euro teruggeboekt naar Piranha. Binnen enkele dagen verwacht het bestuur nog een kleine 2.500 euro te ontvangen, maar hoe de resterende 7.500 euro terugkomt is nog onduidelijk.

Drie oplossingen

Piranha vindt dat de oud-penningmeester schuldig is aan geldverduistering, kasfraude en jaarrekeningfraude, maar doet (nog) geen aangifte. Wel oppert het bestuur drie oplossingen in de brief aan de leden. Optie één: de oud-penningmeester maakt aan het einde van het jaar het resterende bedrag in één keer over. Opvallend genoeg schrijft het bestuur dat de oud-penningmeester geld kan beleggen om de 7.500 euro ‘sneller terug te verdienen’. Andere gesuggereerde opties zijn het maandelijks terugstorten van 1.000 euro of het bedrag terugeisen via een rechtsgang.

Vooralsnog durft Piranha het strafrechtelijke pad niet aan. ‘Aangifte klinkt lekker makkelijk, maar dat is het niet’, schrijft het bestuur in de brief. ‘Want dat zal een enorme impact hebben op veel mensen. Ook voor onze oud-penningmeester zullen de gevolgen groot zijn. Zo kan hij onder andere geen VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag, red.) meer aanvragen. Ook zal er een strafblad komen, wat zijn baankansen in de toekomst verkleint.’

Liquiditeit

Piranha is door de affaire niet alleen in verlegenheid gebracht, de vereniging verkeert door de greep in de kas ook in financieel zwaar weer. ‘We verwachten dat de resterende €7.546,48 gedurende het collegejaar binnenkomt, maar we moeten in ons achterhoofd houden dat het mogelijk lastig wordt om ons aan contracten te houden en instructeurscursussen voor duiken voor te schieten. Ook het aanschaffen van andere grote onverwachte zaken kan lastig worden.’

Op 1 december houdt Piranha een algemene ledenvergadering over de financiën. In de brief nodigt de vereniging haar leden uit om dan te komen praten over ‘oplossingen en mogelijke consequenties’. 


Het bestuur van Piranha was, ondanks meerdere pogingen van de redactie, niet bereid om commentaar te geven.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.