Vier ton voor onderzoek naar misleidende washingpraktijken

| Redactie

UT-onderzoeker Mariëlle Stel ontvangt een NWO-subsidie van vier ton binnen de Open Competitie M (SGW). Samen met collega’s Ariana Need, Michel Ehrenhard en Menno de Jong onderzoekt ze waarom consumenten moeite hebben met het herkennen van misleidende marketingtechnieken, zogenoemde washingpraktijken.

Een bekend voorbeeld van zogeheten welfare washing is een verpakking van kaas met daarop een afbeelding van een koe en haar kalf vredig grazend in de wei. In werkelijkheid wordt het kalf direct na de geboorte van de moeder gescheiden en komen beiden nooit buiten of op grasland. Zulke beelden creëren een misleidend beeld van dierenwelzijn en beïnvloeden het aankoopgedrag van consumenten.

Gezondheid, dierenwelzijn en milieu

Stel en haar team combineren theoretische inzichten uit psychologie, communicatiewetenschap, sociologie en bedrijfskunde. Het project heeft een sterk maatschappelijke component. De onderzoekers werken samen met organisaties de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Autoriteit Consument & Markt (ACM), en de organisatie Stop Humane Washing. Stel en collega’s willen er voor zorgen dat hun inzichten en praktische tools direct inzetbaar zijn voor consumentenorganisaties, beleidsmakers en andere belanghebbenden die zich inzetten voor gezondheid, dierenwelzijn en het milieu.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.