Boerka af indien gevraagd

| Rik Visschedijk

De UT gaat de wet ‘gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding’, ook wel het boerkaverbod genoemd, handhaven. In het uiterste geval kan de beveiliging de politie erbij halen om de drager van gezichtsbedekkende kleding van de campus te verwijderen.

De wet ging augustus dit jaar in werking en geldt voor openbaar vervoer, onderwijs, zorg en overheidsgebouwen. ‘Daardoor is het niet meer toegestaan om in en rondom onderwijsgebouwen op de campus kleding te dragen die het gehele gezicht bedekt of waarbij alleen de ogen zichtbaar zijn’, zegt woordvoerder Bertyl Lankhaar. ‘Bij de publieke dienstverlening op de campus is contact met elkaar nodig, daarom is het belangrijk dat mensen elkaar aankijken en herkennen.’

Vriendelijk en met respect

Lankhaar zegt dat de UT het belangrijk vindt dat ‘we elkaar vriendelijk en met respect aanspreken’, ook als iemand zich niet aan geldende regels houdt. ‘We kunnen elkaar dus aanspreken in het geval een persoon gezichtsbedekkende kleding draagt.’ Wanneer de drager van een boerka, nikab, maar ook een integraalhelm of bivakmuts, daar geen gehoor aan geeft, kan de beveiliging ingeschakeld worden. Gaat de gezichtsbedekkende kleding na drie waarschuwingen niet af, of verlaat de persoon de campus niet, dan schakelt de beveiliger de politie in.

De regeling geldt op de hele campus, behalve voor de woongebieden. Gebouwen met erfpacht zoals supermarkt Coop en Starbucks zijn zelf verantwoordelijk voor de handhaving in hun gebouw. Op deze plattegrond zie je waar de wet van kracht is.  

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.