Demcon lijft spin-off TSST in

| Rik Visschedijk

Technologiebedrijf en spin-off Demcon neemt een meerderheidsbelang in TSST (Twente Solid State Technology), dat ook uit de UT voortkomt. TSST bouwt onderzoeksapparaten voor universitaire onderzoekcentra over de hele wereld.

In 1998 begon TSST als spin-off van de UT. Na een periode van pionieren ging het bedrijf drie jaar geleden van de campus naar het Enschedese hoofdkantoor van Demcon. Daar werd TSST deelnemer aan het Incubate-programma, waarbij het ontwerpondersteuning, huisvesting, lab- en productiefaciliteiten en financiering krijgt. Inmiddels draait TSST zo’n acht tot tien projecten per jaar en heeft een omzet van vier miljoen euro.

Met de overname krijgt TSST meer financiële armslag voor de verbreding van haar technologie en is er ruimte voor wereldwijde marketing. Naast Demcon heeft Guus Rijnders, UT-hoogleraar en directeur van MESA+, aandelen in handen van het bedrijf. ‘We moesten professioneler gaan werken en de omzet moet passen bij het aantal mensen dat bij ons werkt’, zegt Rijnders over de verhuizing naar Demcon in 2015. ‘Binnen Demcon kunnen we gemakkelijker capaciteit uitruilen en kennis uitwisselen.’

Demcon nam eind februari al het Duitse Systec over, dat gespecialiseerd is in 3D-printing voor diverse materialen.

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.