Uraad uit zorgen over campusverkeer

| Jelle Posthuma

De universiteitsraad maakt zich zorgen over de verkeerssituatie op de campus en uitte dat woensdag tijdens het overleg met het CvB. Volgens de raad lopen voornamelijk fietsers risico in het verkeer.

CvB-vicevoorzitter Mirjam Bult, hier op de rug gezien, was onlangs zelf in de buurt toen een auto een fietser schepte op de campus.

De Uraad vraagt zich af wie er verantwoordelijk is voor de veilige verkeersinrichting op de campus. ‘Het grote aantal fietsers op de campus is vrij uniek’, zei Willemijn Luiten (UReka). ‘Ik kreeg van onze achterban te horen dat er al meerdere malen verkeersongelukken zijn geweest op de campus.’

CvB-vicevoorzitter Mirjam Bult geeft aan dat ze het Facilitair Bedrijf heeft gevraagd naar de verkeerssituatie op de campus. Toevallig was ze zelf dichtbij een ongeluk aanwezig toen een auto een fietser schepte. ‘De verkeerssituatie op de campus is heel goed geanalyseerd door verkeersdeskundigen’, zegt Bult. ‘Er loopt nog een onderzoek naar de optimaliseringsmogelijkheden van het verkeer.’

Bult wijst op de zelfregulatie. ‘Bij het kruispunt bij de hoofdingang van de campus let iedereen goed op, juist omdat het daar zo druk is’, zegt de vicevoorzitter. ‘Die oplettendheid helpt uiteindelijk nog beter dan regulering.’ De reactie van de politie was volgens Bult een dooddoener. Gezien de verkeersdrukte is het aantal ongelukken niet schrikbarend hoog, zeiden zij. 

De onderzoeksresultaten naar de optimaliseringsmogelijkheden worden beschikbaar gesteld aan de Uraad.