Virtueel rijden onder invloed

| Anouk de Jong

Heb jij weleens achter het stuur gezeten terwijl je onder invloed was van alcohol of drugs? Tijdens de Twente Science Week konden bezoekers in een virtual reality-wereld ervaren hoe dat voelt.

In de dometent op de Oude Markt konden mensen plaatsnemen in een autostoel en kregen zij door een Oculus Rift-bril een scenario te zien. In het scenario reed de deelnemer eerst naar een kroeg toe, daar kreeg hij de keuze om alcohol of drugs te gebruiken. Qua drugs kon je als deelnemer kiezen uit drie soorten, namelijk cannabis (een verdovende drug), XTC (een stimulerende drug) of Paddo's (een hallucinogene drug). Ieder van deze opties beïnvloedt het rijgedrag van de bestuurder op een andere manier, waarop de virtuele situatie aangepast is.

Mijn ervaring

Na gezien te hebben hoe een aantal andere mensen moeite hadden om in de virtuele wereld op de weg te blijven rijdenl mocht ik het zelf uitproberen. Ik koos voor het scenario om te rijden onder invloed van alcohol. Door mijn virtual reality-bril zag ik lege glazen verschijnen en werd mijn zicht aan de zijkanten steeds vager. Na ongeveer acht glazen moest ik weer naar huis proberen te rijden. Dit was geen succes. Nog voordat ik de eerste afslag kon nemen had ik al een scooter aangereden. Die had ik door mijn tunnelvisie niet zien aankomen.

Rijden zonder invloed

Het gebruik van de Oculus Rift-bril werd begeleid door een aantal jongeren van de stichting Responsible Young Drivers. Zij vroegen alle deelnemers of zij al eerder onder invloed hadden gereden, of hun ervaring in de virtuele wereld daarmee overeenkwamen en of hun houding was veranderd.

Het rijden in de virtuele wereld is een onderdeel van de campagne Rijden Zonder Invloed van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland. Met deze campagne willen zij jongeren bewust maken van de gevaren van rijden onder invloed. Veel jongeren staan hier niet stil bij deze gevaren en gaan daarom de fout in. Door de jongeren met behulp van Virtual Reality te laten zien wat er fout kan gaan en met hen in gesprek te gaan probeert Responsible Young Drivers dit te voorkomen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.