UT wil ‘alcoholvergunning op maat’

| Paul de Kuyper

De UT wil met de gemeente Enschede in overleg om één alcoholvergunning te krijgen voor de hele campus. Zo’n ‘alcoholvergunning op maat’ moet alle aparte vergunningen en afspraken die er nu zijn vervangen.

De UT wil nieuwe, eenduidige afspraken maken over het schenken van alcohol op de campus. Nu nog hebben de verschillende partijen – van de sportkantine tot de borrelkelders van studieverenigingen – allemaal aparte alcoholvergunningen.

Dat is onoverzichtelijk en leidt tot verwarring, vindt de universiteit, en daarom wil de UT met de gemeente in gesprek over een ‘alcoholvergunning op maat’. Eigenlijk bestaat zo’n vergunning niet, zegt Marielle Winkler, interim-campusmanager en hoofd van de afdeling Veiligheid, Gezondheid en Milieu.

Milieuvergunning als voorbeeld

Wel bestaan er ‘milieuvergunningen op maat’, overkoepelende licenties die voorkomen dat bedrijven een woud aan verschillende vergunningen moeten aanvragen. Winkler wil dat model gebruiken voor de alcoholafspraken op de campus. Studieverenigingen, de Vestingbar, de sportkantine, het Theatercafé vallen in dat geval allemaal onder één vergunning die voor de hele campus wordt aangevraagd. De UT wil intern vastleggen hoe en wanneer er bij elk van die faciliteiten alcohol mag worden geschonken.

Onbekend is nog of de gemeente Enschede aan een ‘alcoholvergunning op maat’ wil meewerken. Winkler: ‘Het eerste overleg hierover moet nog plaatsvinden. We hebben geen idee of de gemeente ons plan steunt.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.