UT’ers ontmoeten Nobelprijswinnaars

| Kitty van Gerven

Vier UT-promovendi, Wouter Vijselaar (TNW), Rindia Putri (TNW), Floris van den Brink (EWI) en Marinke van der Helm (EWI) hebben vorige week deelgenomen aan de Global Young Scientists Summit in Singapore. Tijdens deze jaarlijkse ‘bootcamp’ voor jonge topwetenschappers ontmoetten zij verschillende Nobelprijswinnaars.

Thema van de bijeenkomst, die van 17 tot en met 22 januari voor de vierde keer werd gehouden op de Singapore University of Technology and Design, was ditmaal: Advancing Science, Creating Technologies for a better world. Zo’n 300 promovendi en post-docs wisselden er met vooraanstaande wetenschappers uit uiteenlopende disciplines van gedachten over grote maatschappelijke vraagstukken.

Onder hen waren tal van Nobelprijswinnaars, van wie er maar liefst dertien, onder wie Gerard ’t Hooft en Carlo Rubbia, beiden winnaar van de Nobelprijs voor de natuurkunde, een lezing gaven. Daarnaast waren er bijdragen van winnaars van de Fields Medal, de Turing Award en de Millennium Technology Prize.

Indrukwekkend

De mogelijkheden om in Singapore ‘de groten der aarde’ te ontmoeten sprak Rindia Putri, die inmiddels al weer in Nederland is teruggekeerd, bijzonder aan. ‘De rij sprekers was zeer indrukwekkend’, zo liet de promovenda uit de groep Biomolecular Nanotechnology weten. ‘Zeker de kleinere groepssessies, die soms plaatsvonden in de vorm van een diner aan een ronde tafel, nodigden uit tot laagdrempelige interactie met de topwetenschappers.’

Zelf genoot zij vooral van de sessies met professor Arieh Warshel, winnaar van de Nobelprijs voor de chemie in 2013 en met professor Michael Graetzel, winnaar van de Millennium Award. ‘Maar ook de contacten met de overige deelnemers waren interessant. Omdat er mensen uit allerlei takken van wetenschap aanwezig waren, was het scala aan onderwerpen dat ter sprake kwam ook erg breed.’

Waardevolle contacten

Behalve dat zij de kopstukken van de wetenschappelijke wereld konden ontmoeten werden de Summit-deelnemers ook uitgedaagd om mee te denken over oplossingen voor wereldwijde vraagstukken, zoals de problematiek van duurzame en leefbare steden. De UT-promovendi gebruikten hun verblijf in Singapore tevens om verschillende instituten te bezoeken. Dit leverde volgens Putri waardevolle contacten op voor samenwerking in de toekomst. ‘Zeker ook voor jonge wetenschappers, die een carrière in Singapore overwegen’, aldus Putri.

Over de slotsessie was de UT-promovenda eveneens zeer lovend. Daar ontmoette de Nederlandse delegatie de president van Singapore, Tony Tan Keng Yam. ‘De president was erg geïnteresseerd in onze ervaringen tijdens de top’, kijkt Putri enthousiast terug.