Experiment promotiestudent uitgesteld

Het experiment met promotiestudenten loopt averij op. De aanmelddeadline is verschoven, waardoor universiteiten niet op de voorgenomen datum promotiestudenten kunnen gaan aannemen.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

Universiteiten konden zich tot 1 november aanmelden voor deelname aan een experiment met promotiestudenten, maar die deadline is stilzwijgend verschoven. Waarschijnlijk naar 1 januari 2016, melden bronnen aan het Hoger Onderwijs Persbureau.

Loondienst

De bedoeling was dat instellingen vanaf die datum promovendi zouden mogen begeleiden als student. Ze zijn dan niet meer in loondienst. Maar als de minister dan nog moet besluiten welke universiteiten mee mogen doen, zou dat kunnen betekenen dat het experiment vertraging oploopt.

Het Promovendi Netwerk Nederland is tegen het experiment, en denkt dat het uitstel te maken heeft met de forse kritiek die de Raad van State eerder leverde. “Een tweede advies van de Raad van State ligt nu bij het ministerie”, zegt PNN-bestuurslid Eduard Schmidt. “Als dat weer erg kritisch is, kan dat lastig zijn”.

Medezeggenschap

Daar komt bij dat de medezeggenschapsraad van de Universiteit Leiden begin september een stokje stak voor het voornemen om promotiestudenten aan te gaan nemen. Schmidt: “Misschien dat universiteitsbestuurders elders zich nu afvragen hoe ze dit handig moeten aanpakken.” De medezeggenschap moet immers instemmen, anders gaat het feest niet door.

Volgens het PNN willen vijf universiteiten meedoen aan het experiment: de Erasmus Universiteit Rotterdam, Wageningen Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen, Tilburg University en de Universiteit Twente. Maar in Tilburg en Groningen zou de medezeggenschap nog twijfelen over goedkeuring.

Het ministerie van Onderwijs bevestigt niet dat de deadline is verschoven. Volgens een woordvoerder “is er nog geen beslissing over genomen”.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.