Promotierendement daalt

| Paul de Kuyper

Het aantal aio’s dat binnen vijf jaar doctor wordt, daalt. Het promotierendement lag een tijdje tegen de zestig procent, maar de laatste twee jaar is dat gezakt naar 55 procent voor de promovendi die in 2008 begonnen en 53 procent voor het cohort 2009.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

De cijfers over het dalende promotierendement komen uit een managementrapportage van het college van bestuur. Ze beschrijven hoe snel zogenaamde werknemer-promovendi (aio’s) hun doctorsgraad halen; externe promovendi van bedrijven zijn niet in de statistieken meegenomen.

Volgens Patrick Hoetink van de afdeling Strategie & Beleid is er nog geen duidelijke verklaring voor het dalende promotierendement. Samen met de Twente Graduate School wordt nog onderzocht of er aanwijsbare oorzaken zijn.

De UT wil het rendement verhogen door onder andere monitoring. Vorig jaar is nieuw promovendibeleid ingegaan. De effecten daarvan zijn volgens het college pas op termijn zichtbaar.

Boven landelijk gemiddelde

Met een promotierendement van 55 procent voor het cohort 2008 zit de UT overigens boven het landelijk gemiddelde van 46 procent. Dat blijkt uit cijfers van universiteitenvereniging VSNU.

Niet minder promoties

Overigens betekent een dalend promotierendement niet dat er minder mensen aan de UT promoveren. Voor 2014 waren 241 promoties begroot. Begin december was de verwachting dat de teller zou eindigen op 232. Een record. In 2013 haalden 221 onderzoekers hun doctorsgraad aan de UT.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.