Recordaantal promoties, maar minder dan begroot

| Paul de Kuyper

Nooit eerder lag het aantal UT-onderzoekers dat een doctorstitel haalde zo hoog als in 2013. Eind deze maand heeft de universiteit 221 promoties achter de rug, 18 meer dan het record uit 2011. Toch promoveren er dit jaar minder mensen dan begroot. Dat scheelt de UT behoorlijk wat inkomsten.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

Dertien promoties staan er deze maand nog op de rol. Als die achter de rug zijn hebben in totaal 221 UT-onderzoekers dit jaar hun doctorstitel behaald. Dat is een record. In 2011 waren er 203 promoties; in andere jaren kwam het aantal niet boven de 200 uit.

Toch waren er meer promoties begroot voor 2013, namelijk 241. Volgens Paul van Dijk van de Twente Graduate School is het lastig aan te geven waarom het verwachte aantal dissertaties dit jaar niet werd gehaald. ‘Bij aio’s in dienst van de UT kun je inschatten dat ze na vier jaar en eventueel wat uitloop klaar zullen zijn. We hebben echter ook wisselende aantallen buitenpromovendi (die in hun vrije tijd of in dienst van een bedrijf promoveren, red.). Dat is een veel moeilijker te voorspellen categorie.’

Dat er minder promoties hebben plaatsgevonden dan geraamd, zorgt ervoor dat de UT flink wat inkomsten misloopt. Per proefschrift krijgt een universiteit een promotiepremie van 90 duizend euro van het Rijk. Twintig dissertaties minder scheelt dus 1,8 miljoen euro in de rijksbijdrage. De UT ‘voelt’ die pijn overigens in 2015, omdat dan de premies over 2013 worden uitgekeerd.

Afhakende promovendi

Bij de schattingen van het aantal promoties per jaar wordt volgens Van Dijk rekening gehouden met dat een deel van de promovendi nooit tot een verdediging van de dissertatie komt. Hij vermoedt dat zo’n 10 procent de eindstreep niet haalt. Volgens cijfers van de UT-afdeling Institutional Research - die dergelijke cijfers bijhoudt - haakten van de aio’s die in 2009 begonnen er 21 af (waarvan 15 in de eerste twee jaar). Van de promovendi die in 2007 en 2008 met hun promotieonderzoek van start gingen, stopten er respectievelijk 15 en 11. De cohorten 2010, 2011 en 2012 kennen al achtereenvolgens 11, 11 en 4 afhakers.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.