Drie miljoen euro voor ITC-trainingen in Afrika

| Paul de Kuyper

De faculteit ITC krijgt, samen met twee projectpartners, drie miljoen euro voor aardobservatietrainingen in 48 Afrikaanse landen. Het geld komt van het Europees Ontwikkelingsfonds.

ITC gaat Afrikaanse overheden en meteorologische diensten van landen beneden de Sahara trainen hoe ze ruimtelijke informatie kunnen gebruiken en hoe ze bijvoorbeeld satellietontvangststations installeren en beheren. In totaal doen 48 landen mee aan de trainingen. Ze vinden plaats in vier grote trainingscentra van meteorologische diensten in Marokko, Kenia, Niger en Zuid-Afrika.

Doel van de trainingen is om satellietgegevens over bijvoorbeeld landgebruik of het klimaat toegankelijk te maken voor beleidsmakers. Ook wil ITC data verkregen uit aardobservatie gebruiken om informatiediensten voor overheden op te zetten. Dergelijke diensten moeten ervoor zorgen dat beleidsbepalers over actuele informatie beschikken over bijvoorbeeld ontbossing, voedselzekerheid en landbouw.

De trainingen maken deel uit van het project Monitoring for Environment and Security in Africa (MESA) dat zich richt op duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding. ITC werkt binnen MESA samen met VITO en Particip.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.