‘Laat UT-studenten het journaal volboeken’

| Charlotte Rompelberg

Donderdagmiddag vond er een Student Union Forum plaats in het Paviljoen van tennisvereniging Ludica. Het doel van deze bijeenkomst? Het bespreken en bediscussiëren van de eerste resultaten van de brainstormsessie die vorige maand plaatsvond vanuit de SU, de Partij van de UT en UReka. En hoewel de eerste voorzichtige pijlers zijn gezet voor een nieuwe UT-strategie 2020, was er voor de veertig aanwezige studenten en de rector nog voldoende stof die ter discussie werd gesteld.

Photo by: Tim Rijnhout

In het Paviljoen kwamen gisteren twee hoofdonderwerpen aan bod. Allereerst werd door de voorzitster van Overleg Studieverenigingen, Marjanne Luinstra, het onderwerp alcoholbeleid op de campus aan de kaak gesteld. Vanaf 1 januari mag er alleen nog boven de 18 jaar alcohol worden genuttigd en dit heeft de nodige consequenties voor de verschillende studie-, sport- en studentenverenigingen. Vanzelfsprekend gaf dit onderwerp de nodige discussie, want hoe ga je als vereniging nu voorkomen dat minderjarigen alcohol nuttigen? Verschillende oplossingen passeerden de revue; van speciale toegangsbandjes, tot foto’s van minderjarigen achter de bar tot speciale kassasystemen die 17-jarige leden moeten herkennen. En vooral voor de komende Kick-In zal het vraagstuk hoe om te gaan met minderjarigen en alcohol belangrijk blijven. Duidelijk werd in ieder geval dat de verengingen er samen zorg voor moeten dragen. Luinstra: ‘Het is samen onze verantwoordelijkheid om er goed over na te denken en tot een oplossing te komen.’

‘Activisme anders indelen’

Na een korte pauze werd het forum voortgezet door SU’er Demian Roelofs. Hij zette de belangrijkste uitkomsten van de brainstormsessie op een rij. Belangrijkste vraag van deze brainstorm was destijds waar de UT wil staan in 2020 en hoe de universiteit zich het best kan onderscheiden. De uitkomsten leidden al snel tot een discussie over wat de rol van de campus moet worden en hoe het TOM gecombineerd moet worden met studentenactivisme. Ook rector Ed Brinksma kwam langs om zich in deze discussie te mengen. Dat TOM voor verandering zorgt is duidelijk, maar dat hoeft niet negatief te zijn. ‘Bijna alles wat we nu aan activisme hebben, kan worden behouden, alleen moet het anders worden ingedeeld’, aldus de rector. Brinksma legt de verenigingen dan ook op kritisch naar de indeling van besturen en commissies te kijken.

Nadenken over koers

Verder vraagt Brinksma de studenten vooral goed te blijven nadenken over welke koers de UT moet varen; ‘het gaat niet alleen om wat de UT voor haar studenten kan doen, maar ook om wat de studenten voor de UT kunnen doen. Het is een mooi streven om in 2020 het achtuurjournaal vol te boeken met nieuws vanuit de UT. Daarvoor is jullie input van belang.’

Het moge duidelijk zijn dat er in de toekomst nog voldoende stof tot brainstormen is. Studenten die hun mening kwijt willen over de vernieuwing van de strategie 2020 kunnen dit kwijt op www.utwente.nl/vision2020 (hiervoor is VPN-verbinding noodzakelijk).

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.