'Ik hoop dat we leiderschap tonen'

| Maaike Platvoet

Aan het begin van elk nieuw jaar zijn er de gebruikelijke nieuwjaarspeeches van de decanen. De een deed dat tijdens een ontbijt, de ander tijdens een borrel. Allemaal lieten ze hun visie schijnen op 2014. Dat jaar zal in ieder geval in teken staan van een nieuwe UT-strategie.

Peter Apers, de kersverse decaan van EWI, blikte terug op een bewogen jaar voor EWI. De faculteit kreeg te maken met een forse reorganisatie, de invoering van TOM en daarmee flinke stijging van de werklast. ‘Daar zullen we het komend jaar rekening mee houden’, aldus Apers. Verder sprak de decaan over de digitaliseringsslag, waarbij hij benadrukte dat het van belang is om hier als UT een rol in te spelen. ‘Het is ook de enige manier om betrokken te zijn.’ Wat betreft het onderwijs zei Apers dat er een competitie is ontstaan op excellente PhD-studenten. ‘Die competitie verschuift zich nu meer naar het masteronderwijs, zodat daar al de PhD’s geselecteerd kunnen worden. Alleen blijft onze internationale instroom achter. Daar is echt een inhaalslag te maken.’ De belangrijkste boodschap die hij aan zijn medewerkers wilde overbrengen was dat EWI met al haar ict-kennis bij uitstek dé faculteit is om verschillende onderzoekgroepen met elkaar te verbinden. ‘Op dit punt hoop ik dat we in staat zijn om leiderschap te tonen.’

Ook Geert DeWulf sprak in zijn nieuwjaarsrede over integratie in de UT. Hij gaf het belang van het strategisch beraad voor zijn CTW-faculteit aan. ‘Daarbij is het de vraag of er een engineering-instituut komt of dat we engineering op een andere manier binnen de bestaande instituten een nadrukkelijkere plaats gaan geven.’ Het grootste onderdeel van zijn toespraak was echter de lastige financiële situatie van de faculteit. Het tekort van €2 miljoen op de begroting van dit jaar en €1,5 miljoen voor 2015 worden door het CvB geaccepteerd, ‘maar dan moeten we wel onze targets halen. Normaal gesproken moet je met dergelijke tekorten namelijk al reorganiseren. We mogen het nu dus alsnog proberen, maar als dat niet lukt, zal er iets met de organisatie moeten gebeuren.’ Hoe de faculteit zich financieel gaat redden wist DeWulf nog niet precies. ‘We moeten geld bij elkaar zien te sprokkelen. Ergens €1 miljoen vinden. Dat is lastig, want we hebben al geschraapt. Er moet dus echt iets anders gebeuren.’

De faculteit TNW houdt dit jaar geen nieuwjaarsreceptie, omdat de huidige decaan Gerard van der Steenhoven per 1 februari vertrekt naar het KNMI. Of Van der Steenhoven wordt opgevolgd is nog niet bekend.

Decaan Karen van Oudenhoven-van der Zee ontbeet gistermorgen met de medewerkers van de faculteit MB en sprak uiteraard over de fusie met de faculteit GW. Een nieuwjaarsbijeenkomst voor de faculteit GW staat later deze maand nog op het programma.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.