Bijna twee derde eerstejaars haalt eerste TOM-module

| Paul de Kuyper

Bijna twee derde van de eerstejaars heeft de eerste module van het Twents Onderwijsmodel (TOM) in een keer met een voldoende afgesloten. Van alle studenten heeft 63 procent de eerste 15 studiepunten binnen. In het eerste kwartiel is 4 procent van de 1661 eerstejaars afgehaakt.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

Dat antwoordde rector Ed Brinksma woensdagochtend op vragen van de universiteitsraad. De raad wilde de balans van het eerste kwartiel TOM opmaken en bestookte het college met een reeks vragen.

Volgens Brinksma heeft 63 procent van de eerstejaars een voldoende gescoord voor de eerste TOM-module. Nog ‘een heleboel’ studenten heeft die module ‘net niet’ gehaald. Zij hebben volgens de rector een goede kans die studiepunten alsnog bij te schrijven. Aantallen kon Brinksma niet noemen. Wel meldde hij dat 4 procent van de eerstejaars (ruim zestig studenten) al is uitgevallen.

Brinksma heeft ‘de indruk’ dat de TOM-eerstejaars qua kennis en vaardigheden na de eerste module verder zijn dan de studenten na dezelfde periode vorig jaar. ‘Maar dit zijn zachte conclusies. Ik heb hier geen harde cijfers van’, aldus Brinksma.

De rector verwees verder naar een enquête onder eerstejaars waaruit naar voren kwam dat studenten overwegend positief waren over de eerste module. Volgens Brinksma blijkt hetzelfde uit een evaluatie onder docenten. Zij geven wel aan dat TOM ‘veel werk’ is. In januari hoopt Brinksma de universiteitsraad uitgebreider te informeren over de TOM-evaluatie onder studenten en docenten.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.