Sport verbroedert

| Redactie

Het commentaar van U-Today. Tussen neus en lippen door kondigde EWI-decaan Joost Kok een mogelijk nieuwe sport- en bewegen specialisatie aan. Het zegt veel over de nieuwe decaan en sportwetenschap zou maar zo eens een prachtig onderzoeksgebied kunnen zijn, eentje waar de UT zich volop mee kan profileren.

Een beetje tussen neus en lippen door kondigde EWI-decaan Joost Kok een mogelijke nieuwe specialisatie aan: sport en bewegen. Dat deed hij woensdag tijdens de aftrap van de samenwerking met de FootballEquals Foundation. Die nieuwe specialisatie is bepaald geen losse flodder. FC Twente stak begin dit jaar de hand uit naar de UT voor samenwerking en spin-off SciSports plaatste een analysesysteem op het voetbalhoofdveld. Sportwetenschap zou maar zo eens een prachtig onderzoeksgebied kunnen zijn, eentje waar de UT zich volop mee kan profileren en een sterk front kan vormen met Roessingh Research and Development.

Want sport en bewegen als UT-thema hoeft niet als verrassing te gelden. Joost Kok, die zowel hoogleraar fundamentele informatica als geneeskunde is, bundelt zijn expertises op het gebied van sportwetenschap. Voor zijn stap naar de UT, nu een jaar geleden, was hij directeur (en initiatiefnemer) van het Leiden Centre of Data Science en van het Sport Data Center.

In zijn eerste interview als decaan bij EWI toonde hij zich, passend bij de Twentse inborst, bescheiden. Maar ook zelfverzekerd. Hij prees zijn nieuwe faculteit, die er prima voor staat. Tegelijk werkte hij in de avonduren aan het binnenhalen van een miljoenenproject, waar de UT een flinke vinger in heeft: Sport Data Valley. Hij voegde eraan toe dat hij niet van plan was om de faculteit binnenstebuiten te keren. De decaan kijkt liever naar de huidige onderzoeksprojecten, kwaliteiten en interesses.

En hij zet daar dus iets bij. Precies zoals zijn voorganger, oud-decaan Peter Apers, hoopte en voorspelde. ‘Hij kan deze faculteit vooruit stuwen’, zei hij. Want de mogelijkheden op het gebied van sensing en big data – oftewel het creëren, bundelen en verwerken van gegevens, zijn enorm. Maar van bravoure en borstklopperij is de decaan wars. Het siert Kok dat hij in Twente eerst rustig zijn koffer uitpakte en de faculteit leerde kennen.

Sportwetenschap is een bijzonder interessant onderzoeksgebied, een die past bij het achterland van de UT. Al was het maar om de sportgekke Twentenaren en Achterhoekers. Om de twee weken zit het stadion van FC Twente vol, Heracles doet het al jaren boven verwachting en de strijdlust van de superboeren uit Doetinchem krijgt alom lof. En neem een Tour de France, waar oosterlijke achternamen als Tankink, Gesink en Lammertink geen uitzondering zijn. Wat te denken van meervoudig olympisch schaatskampioene Jorien ter Mors. En voor UT-studenten en medewerkers is er rondom het Sportcentrum genoeg te kiezen om zelf in beweging te komen.

Natuurlijk, Joost Kok kwam op een mooi moment binnen op de UT. Zijn faculteit stond en staat er goed voor. Hij kon de botte bijl diep onder de grond laten liggen en eerst eens om zich heen kijken. Bij EWI stond geen grote reorganisatie voor de deur. Mocht er al gemor zijn, dan bleef dat intern.

Dat doet niets af aan het gegeven dat de nieuwe decaan zijn rol glansrijk invult. Zijn idee voor een specialisatie sport en bewegen presenteerde hij in alle rust, langs de lijn van het UT-voetbalveld. Dit keer geen lasershows, geen beloftes van tweeduizend banen op Technology Base Twente en geen mensen op andere planeten. Hij werkt in alle rust aan zijn pi-shaped professional (naar het wiskundige symbool). Oftewel, de student en onderzoeker geworteld in verschillende disciplines en die van daar tot grensoverschrijdende ideeën en onderzoeksvoorstellen komt. Precies zoals zijn interesse organisch richting sportwetenschap meanderde.   

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.