‘Fraunhofer gaat boost geven aan Twente’

| Rense Kuipers

De officiële ‘geboorte’ van het Fraunhofer Project Center op de UT is een feit. Met veel toeters en bellen – waaronder een lasershow – werd het projectcentrum officieel in het leven geroepen, bij een evenement in de Waaier maandagmiddag.

Onder anderen Henk Kamp, minister van Economische Zaken, was uitgenodigd op het openingsevenement. Hij zei ervan overtuigd te zijn dat het Fraunhofer Project Center een succes gaat worden. ‘Fraunhofer is zo belangrijk in Duitsland als onderzoeksinstituut TNO is voor Nederland. Het projectcentrum gaat een boost geven aan de positie van Twente, als cluster voor innovatieve hightechsystemen.’

Impact

Kamp was niet de enige die op voorhand overtuigd lijkt te zijn van de impact door de komst van het projectcentrum. Zo onderschreef UT-collegevoorzitter Victor van der Chijs het belang van knowledge transfer van universiteit naar industrie. En hij hamerde op de rol die Fraunhofer invult als brug tussen de partijen.

Naast Kamp en Van der Chijs spraken ook anderen hun wensen en verwachtingen uit. Zoals Ank Bijleveld, UT-alumnus en commissaris van de Koning namens de provincie Overijssel, die het belang van internationale samenwerking benadrukte.

Industry 4.0

Allen spraken ze wensen en verwachtingen uit over de gewenste impact van het projectcentrum, over samenwerking en over wat de aanwezige sprekers ‘industry 4.0’ noemden – de automatisering van productieprocessen. Volgens Fritz Klocke, Executive Director van Fraunhofer IPT, zijn in ieder geval alle ingrediënten voor succes aanwezig (‘toewijding, slimme mensen en inhoud’).

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.