Zilver voor zonnewagen Red One, Delft wint race

| Paul de Kuyper

De Red One is nipt als 2e geëindigd in de World Solar Challenge, de beste prestatie van een Twentse zonnewagen in de historie van de race door Australië. Solar Team Twente wist donderdag titelverdediger Delft niet meer te achterhalen.

Drie dagen lang reed de Twentse Red One aan kop in de World Solar Challenge, maar woensdag aan het eind van de dag ging de Nuna 8 van de TU Delft de Enschedeërs voorbij. In de laatste 200 kilometer op donderdag bleef de race spannend, maar het lukte Solar Team Twente niet meer Delft te passeren.

Drieënhalve minuut

Na 3000 kilometer racen van Darwin naar Adelaide was de achterstand van de Red One aan de tijdfinish 3:35 minuten op de Nuna 8. Nummer drie Tokai uit Japan kwam ruim driekwartier later over de meet.

Nooit eerder eindigde een Twentse zonnewagen zo hoog in de tweejaarlijkse wedstrijd dwars door Australië. In 2013 werd het team van UT- en Saxion-studenten derde.

Duik in fontein

Aan de finish op Victoria Square in het centrum van Adelaide werd het Solar Team donderdagochtend binnengehaald door onder andere UT-voorzitter Victor van der Chijs. Hij vierde de tweede plaats samen met de studenten met een duik in de grote fontein op het plein.

Voor Delft betekende de zege al weer de zesde overwinning. Het Nuon Solar Team won de race ook in 2001, 2003, 2005, 2007 en 2013.

Later vandaag meer nieuws over de Red One.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.