UT verwacht meer eerstejaars

| Paul de Kuyper

Er beginnen in september meer eerstejaars aan hun studiejaar aan de UT dan een jaar geleden. In de vooraanmeldingscijfers, de belangrijkste indicator voor het aantal inschrijvingen, staat de UT 16 procent in de plus ten opzichte van 2012. Vooral technische bedrijfskunde is dit jaar erg populair.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

Het aantal vooraanmeldingen aan de UT staat volgens de laatste telling op bijna 2400 studenten, ruim 300 hoger dan precies een jaar geleden. Dat betekent een groei van zo’n 16 procent. Het is overigens niet zo dat al die vooraanmeldingen ook maandag 2 september in de collegebanken plaatsnemen. In het collegejaar 2012/2013 bleek de UT uiteindelijk ruim 1500 nieuwe bachelorstudenten te hebben getrokken, enkele honderden minder dan in de vooraanmeldingen stonden.

In de aanmeldcijfers zit vaak ruis door dubbele inschrijvingen en studenten die zich op het laatste moment nog elders inschrijven. Daarom duurt het meestal tot december voordat universiteiten definitief bekend kunnen maken hoeveel nieuwe studenten zij hebben mogen verwelkomen. De cijfers van half augustus zijn echter doorgaans wel een goede indicatie voor de groei.

Er is bovendien een tweede signaal dat wijst op een toename van eerstejaars. Ook de Kick-In heeft op dit moment al meer inschrijvingen dan twee dagen voor de start van de introductie in 2012.

De opleiding technische bedrijfskunde zit volgens de vooraanmeldingscijfers het meest in de lift met bijna drie keer zoveel belangstellenden. Ook de kleinere studie scheikundige technologie, bedrijfsinformatietechnologie en electrical engineering kennen een grote procentuele groei. De enige twee opleidingen die in de vooraanmeldingscijfers niet in de plus staan zijn technische wiskunde en creative technology. Het gaat hier om enkele studenten verschil ten opzichte van vorig jaar.

Marktaandeel

Ook het marktaandeel van de UT lijkt te groeien. Vorig jaar trok de universiteit nog 3,5 procent van alle eerstejaarsstudenten. Nu ligt dat percentage iets hoger: 3,8 procent. Daarmee is de UT de op twee na kleinste universiteit van Nederland. Alleen Wageningen (2,2 procent) en Eindhoven (2,5 procent) zijn kleiner. De Universiteit van Amsterdam (12,7 procent) en de Universiteit Utrecht (12,50 procent) hebben het grootste marktaandeel. Gemiddeld trekken alle Nederlandse universiteiten samen dit jaar zes procent meer eerstejaars dan in 2012.

Overigens kende de UT vorig jaar een dipje in de inschrijvingen. Er begonnen in 2012 zo’n vijf procent minder studenten aan een UT-opleiding dan in 2011.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.