NWA-geld voor democratischer AI en 3D-printen

| Martin ter Denge

Meer transparantie en burgerinspraak in AI, en circulair produceren en repareren met 3D-printtechniek. Dat zijn twee voorstellen die consortia onder aanvoering van de UT indienden bij de Nationale Wetenschapsagenda. Beide aanvragen waren goed voor een toewijzing van 6,8 miljoen euro.

Mieke Boon van BMS en Ian Gibson van ET

In totaal gaat er 6,8 miljoen euro naar DECIDE, een project waarvan UT-hoogleraar Mieke Boon van BMS hoofdaanvrager is. Dit consortium doet onderzoek naar democratischer en transparantere AI. De zorg en de overheid zetten AI steeds vaker in om beslissingen te nemen en advies te geven. Hoe AI bij sommige van die adviezen komt, is vaak nog niet duidelijk. Het DECIDE-project brengt burgers samen met wetenschappers uit de computerwetenschappen, filosofie, ethiek, psychologie, recht, bestuurs- en bedrijfswetenschappen om te zorgen dat burgers meer controle en begrip krijgen bij beslissingen die hun leven beïnvloeden.

Add-reAM: circulair repareren met 3D-printtechniek

Een tweede consortium  - Add-reAM -  waar de UT één van de hoofdaanvragers was, wil onder aanvoering van hoogleraar Ian Gibson van ET onderzoeken hoe ze afval en vervuiling in de maakindustrie kunnen aanpakken door meer te 3D-printen en onderdelen te hergebruiken. Het zogenoemde additive manufacturing verlengt de levensduur van producten, vermindert afval en verlaagt uitstoot. Bij Add-reAM willen ze nieuwe ontwerptechnieken en digitale hulpmiddelen inzetten om bedrijven te verduurzamen. In dit project werken meerdere universiteiten, bedrijven en gemeenten intensief samen om deze ideeën in de Nederlandse economie in te brengen.

NWA-ORC

Veertien consortia kregen van de Nederlandse Wetenschapsagenda (NWA) geld toegewezen in de NWA-aanvraagronde ‘Onderzoek op Routes door Consortia 2024’. De veertien aanvragen draaien om de grotere uitdagingen van deze tijd, zoals woningnood, klimaatverandering en energietransitie.

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.