Het was snel beklonken tijdens de Uraadsvergadering afgelopen woensdag: internationale eerstejaars masterstudenten die een van de negen opleidingen gaan volgen die onder het nieuwe Beethovenstelsel vallen, krijgen van de UT een onderkomen aangeboden. Daar moeten ze dan wel genoegen mee nemen, anders vervalt het voorrecht. Ook geeft het ze maar tijdelijk respijt: na een jaar moeten ze er weer uit om ruimte te maken voor een nieuwe lichting. Op deze manier probeert de UT het voor internationale studenten interessanter te maken om naar Enschede te komen voor een chip-gerelateerde opleiding. De regeling is een uitbreiding op het gegarandeerde aanbod voor visumplichtige (uitwisselings)-studenten.
De regeling heeft ook gevolgen voor onder andere nieuwe UT-medewerkers en mensen die korter verblijven. Die hebben geen onderkomensgarantie meer. Het wegvallen van dit (gegarandeerde) huisvestingsaanbod voor medewerkers vloeit sluit aan op de nieuwe wet 'vaste huurcontracten', die al per 1 juli 2024 van kracht is. Medewerkers mogen geen tijdelijk contract meer krijgen, met als resultaat dat een garantie voor één jaar noodgedwongen vervalt. De UT blijft met informatie ondersteunen om huisvesting te vinden.
De toekenning van onderkomens volgt het principe van wie het eerst komt, het eerst maalt. Het beleid richt zich nu vooral op masters, op een later tijdstip wil de UT nog kijken of het ook voor bachelors gaat gelden.
Chiptechregio
De reden voor het voortrekkersbeleid is het feit dat er in Twente vol wordt ingezet op chiptechnologie, waarmee de regio internationaal aan de weg wil timmeren. In een voorgaand interview met U-Today lichtte Leontien Kalverda, Beethoven-coördinator voor de UT, dit al eens toe.
Beethoven-masters
De negen Beethoven-masters waar het nieuwe huisvestingsbeleid op gericht is:
- Applied Physics
- Computer Science
- Electrical Engineering
- Embedded Systems
- Industrial Design Engineering
- Mechanical Engineering
- Nanotechnology
- Robotics
- Sustainable Energy Technology