Hydrogels, microplastics en glycogeen: NWO-subsidie voor drie UT’ers

| Martin ter Denge

De NWO heeft de subsidieaanvraag voor drie UT-onderzoeken naar het opruimen van microplastics, aangepast glycogeen om kweekcellen levend te houden en hydrogels voor hartweefselmodellen goedgekeurd. De onderzoekers krijgen ieders maximaal 50.000 euro voor hun werk.

Photo by: Rikkert Harink

Het gaat hierbij om inschrijvingen voor de Open Competitie ENW – XS-subsidies. Deze zijn bedoeld om veelbelovende ideeën, vernieuwende en risicovolle initiatieven mogelijk te maken.

Microplastics

Onderzoeker Ahmed Jarray bekijkt de komende tijd een wereldwijd probleem: microplasticdeeltjes in onze oceanen. Deze vervuilende deeltjes zijn bijna letterlijk ongrijpbaar, omdat ze te klein zijn om door waterzuiveringsfilters opgevangen te worden. Hij wil een speciale, milieuvriendelijke vloeistof ontwikkelen die zorgt dat deeltjes samenklonteren en daarmee makkelijker uit het water te scheiden zijn.

Glycogeen

Universitair hoofddocent Jeroen Leijten kreeg subsidie voor zijn voorstel naar onderzoek in weefseltechnologie. Weefsel dat in laboratoria wordt gekweekt is op grote schaal lastig in leven te houden, omdat voedingsstoffen snel uitgeput raken. Dat is op te lossen door voedingsstofafgifte gecontroleerd en langdurig in stand te houden met glycogeen. Leijten wil onderzoeken of en hoe de stof kweekcellen zelfvoedende eigenschappen kan geven.

Geleidende hydrogel

De derde subsidie is voor onderzoek van PhD’er Neha Thakur. Zij wil elektrisch geleidende hydrogels ontwikkelen, die in zogenoemde Engineered Heart Tissue (EHT)-apparaten gebruikt kunnen worden. Om hartproblemen veilig te bestuderen en effectieve behandelingen te bedenken, bootsen wetenschappers ze na met deze hartweefselmodellen, die bestaan uit weefsel, vloeistof en hydrogels. In een echt hart zorgt elektrische geleiding voor ritmische samentrekkingen, oftewel een goede hartslag. In huidige EHT-modellen is dat nog niet goed na te bootsen. Thakur hoopt dat met geleidende hydrogel op te lossen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.