Camerabeelden Pakkerij na incident vaak verloren

| Stan Waning

Het cameraprotocol bij de studentenverenigingen in de Pakkerij werkt onvoldoende. Opnames van incidenten gaan verloren door administratieve rompslomp. De Uraad adviseert daarom het protocol aan te passen.

Vooropgesteld: in studentensociëteit De Pakkerij komen geweldsincidenten niet vaak voor. Lieve Casteels, praeses der Plaatselijke Kamer van Verenigingen Fact (de koepelorganisatie van de vier studentenverenigingen die in de Pakkerij huizen), geeft aan dat er op interne gelegenheden eigenlijk nooit echt vervelende zaken plaatsvinden.

Maar bij open feesten – grofweg om de twee maanden, waar ook niet-leden op afkomen – gaat het wel eens mis. Omdat er in het statige pand camera’s hangen, kan een vereniging Campus & Facility Management (CFM) mailen, met een verzoek om beelden langer vast te houden na een incident. Dat moet binnen 72 uur gebeuren, omdat de beelden anders automatisch worden verwijderd. Vanwege privacywetgeving kunnen verenigingen beelden niet zelf inzien. De beelden mogen enkel door de politie worden gebruikt, als er aangifte wordt gedaan.

Verschillende Pakkerijverenigingen ervaren dat het bovenstaande protocol niet werkt. Hoewel ze een verzoek tot inzage binnen 72 uur indienen, gaan de beelden vanwege procedurele rompslomp alsnog verloren. En dat komt een eventueel politieonderzoek niet ten goede. De Uraad adviseert daarom om de norm om te draaien: sla zodra er een rapport over een incident binnenkomt gelijk videobeelden van het bewuste tijdstip op en beoordeel daarna of het materiaal gebruikt kan worden.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.