Stevinpremie Bram Nauta: ‘Investeren in nieuwsgierigheid-gedreven onderzoek’

| Redactie

Universiteitshoogleraar Bram Nauta nam woensdag de Stevinpremie in ontvangst in Theater Diligentia in Den Haag. De Stevinpremie, ter waarde van 1,5 miljoen euro, is één van de twee hoogste wetenschappelijke onderscheidingen in Nederland.

Photo by: .

Afgelopen juni kwam het nieuws naar buiten dat Nauta de eerste UT-wetenschapper is die de Stevinpremie krijgt. NWO reikt die premie sinds 2018 uit, als evenknie van de Spinozapremie. Aan beide onderscheidingen is een geldbedrag van 1,5 miljoen euro verbonden, waarbij de Spinozapremie gericht is op fundamentele vraagstukken en de Stevinpremie op maatschappelijke impact.

Investeren

Nauta, hoogleraar Integrated Circuit Design bij de faculteit EEMCS, is expert in het ontwerpen van schakelingen op chips. Hij wil de premie investeren om zijn vakgroep en vakgebied verder te brengen. Het geld gaat onder andere naar zijn lab-infrastructuur en profilering van het vakgebied. Daarnaast wil de hoogleraar ‘investeren in nieuwsgierigheid-gedreven onderzoek’. ‘Chipontwerp-onderzoek is veelal vraaggestuurd, waarbij we nauw samenwerken met de industrie. Tegelijkertijd verkrijgen we uit ons onderzoek heel veel nieuwe inzichten die mogelijk kansrijk zijn, maar waarbij het vinden van dat potentieel complexer is.’

Andere laureaten

Onderzoeksfinancier NWO reikte gisteravond twee Spinozapremies en twee Stevinpremies uit. Naast Nauta kreeg Corien Prins van de Universiteit Tilburg een Stevinpremie. De Spinozapremies gingen naar hoogleraren Toby Kiers (Vrije Universiteit) en Joyeeta Gupta (Universiteit van Amsterdam).

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.