Bram Nauta wint Stevinpremie

| Redactie / HOP

UT-hoogleraar Integrated Circuit Design Bram Nauta ontvangt dit jaar de prestigieuze Stevinpremie. Nauta is daarmee de eerste UT’er die deze premie, een van de hoogste wetenschappelijke onderscheidingen in Nederland, in de wacht sleept.

Photo by: FOKKE EENHOORN

Nauta ontvangt de premie van 1,5 miljoen euro van onderzoeksfinancier NWO. Die maakte vandaag de laureaten van de Spinozapremies en Stevinpremies bekend. In totaal vier onderzoekers – twee voor elk van de premies – ontvingen een premie ‘voor hun uitmuntende, baanbrekende en inspirerende werk’. Bij de Spinozapremie ligt de nadruk op de fundamentele vraagstukken, bij de Stevinpremie draait het om de maatschappelijke impact.

Eerste UT’er

UT-hoogleraar Nauta is expert in het ontwerpen van schakelingen voor chips. Met zijn vinding, de zogeheten ‘Nauta-schakeling’ stond hij aan de basis van aan de (energiezuinige) ontwikkeling van smartphones, het 5G-netwerk, wifi en bluetooth. De jury roemt zijn recente werk op het gebied van energiezuinige chips.

Nauta, die eerder al benoemd werd tot Simon Stevin Meester in 2014, is de eerste UT-wetenschapper die een Stevinpremie ontvangt. Die premie reikt NWO sinds 2018 uit, als evenknie van de Spinozapremie. Sinds dit jaar zijn er minder laureaten voor de Spinozapremie (twee in plaats van vier) en zijn de geldbedragen verlaagd van 2,5 miljoen euro naar 1,5 miljoen euro. NWO wil zich namelijk minder richten op het belonen van gevestigde wetenschappers.

Vier laureaten

Elk jaar worden de kandidaten voor de premies voorgedragen door de rectores magnifici van universiteiten, de president van de KNAW en de voorzitters van een aantal belangrijke wetenschappelijke gremia zoals het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren. Twee commissies met leden uit verschillende landen en wetenschapsdisciplines kiezen daaruit de winnaars.

Naast Nauta is Corien Prins, hoogleraar Recht en Informatisering aan de Tilburg University Stevinlaureaat. De Spinozapremies gaan naar Joyeeta Gupta van de Universiteit van Amsterdam en Toby Kiers van de Vrije Universiteit. De teller staat nu op 107 Spinozalaureaten en twaalf Stevinlaureaten. De premies worden woensdag 4 oktober uitgereikt. Dan maken de winnaars bekend waar ze het geld voor willen inzetten.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.