Debra Roberts grijpt naast voorzitterschap VN-klimaatpanel IPCC

| Redactie

Debra Roberts, vorig jaar door de UT benoemd tot eredoctor, wordt niet de nieuwe voorzitter van VN-klimaatpanel IPCC. In de Keniaanse hoofdstad Nairobi koos het IPCC deze week een nieuwe voorzitter en dat werd de Britse professor Jim Skea.

Photo by: Eric Brinkhorst
Debra Roberts tijdens de 60e dies natalis van de UT.

Roberts viel af in de eerste stemronde. Er waren twee mannen en twee vrouwen kandidaat, met naast Roberts en Skea ook de Braziliaanse Thelma Krug en de Belg Jean-Pascal van Ypersele. Voor de eerste keer - het IPCC werd opgericht in 1988 - kon een vrouw de vooraanstaande functie in de wacht slepen, maar dat gebeurde niet. De nieuwe voorzitter, Jim Skea, is professor hernieuwbare energie aan het Imperial College in Londen. Hij volgt de Zuid-Koreaan Hoesung Lee op, die sinds 2015 voorzitter was.

Diverse onderscheidingen

Roberts maakt al deel uit van een werkgroep van het IPCC. Ze wordt beschouwd als een van de honderd invloedrijkste personen wereldwijd ten aanzien van klimaatbeleid. Ze ontving diverse onderscheidingen voor haar werk, waaronder de AfriCan Climate Research Award. Vorig jaar was ze een van de ontvangers van een prestigieus eredoctoraat van de UT, ter ere van het zestigjarig bestaan van de universiteit.

In juni kreeg Roberts een leerstoel bij de faculteit ITC, vernoemd naar ITC-oprichter Willem Schermerhorn. De faculteit creëerde die leerstoel in 2021, ter gelegenheid van het zeventigjarig bestaan, met als doel om bij te dragen aan een beter begrip van ‘open science’ op het gebied van geo-informatica en aardobservatie. Het gaat om een aanstelling van 0,2 fte.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.