FOBOS-regeling nu ook voor studenten met een start-up

| Stan Waning

Vanaf komend collegejaar kunnen ook studenten met een start-up voor één jaar gebruikmaken van de FOBOS-regeling. Studenten die bijvoorbeeld bestuurswerk doen of topsport beoefenen konden al gebruikmaken van die beurs voor speciale omstandigheden.

Dat staat in een document dat woensdag behandeld wordt door de universiteitsraad. Studentondernemers maken vanaf september ook aanspraak op de beurs, zodat zij zich een jaar lang volledig op hun start-up kunnen richten. Studenten die naast hun studie aanspraak willen maken op de beurs, moeten wel aan vier voorwaarden voldoen.

Ze dienen het Novel-T START programma af te ronden, hebben minimaal zestig studiepunten behaald aan de UT, leveren een onderbouwd plan in en pitchen hun start-up aan de beoordelingscommissie. Aan het einde van het jaar wordt de voortgang van de start-up geëvalueerd, wat bepaalt of de FOBOS-beurs wordt toegekend. Voor komend collegejaar zijn er twaalf voltijdsbeurzen per ondernemer beschikbaar.

De Uraad steunt de toevoeging van studentondernemers aan de regeling en vraagt om een jaarlijkse evaluatie. Ook adviseert de raad het college van bestuur om jaarlijkse voorlichtingsbijeenkomsten te faciliteren voor (actieve) studenten die FOBOS willen aanvragen.

Financiële Ondersteuning Bijzondere Omstandigheden Studenten (FOBOS)

De FOBOS-beurzen zijn bestemd voor studenten die studievertraging oplopen door onvoorziene situaties, bij bestuurswerk, of voor beoefenen van topsport en topcultuur. En nu dus ook voor studentondernemers. Studenten moeten ingeschreven staan bij de UT om in aanmerking te komen. Bachelorstudenten ontvangen alleen een beurs in de vier jaar na het eerste moment van inschrijving. Voor masterstudenten is er enkel sprake van een beurs binnen de nominale tijd van de master, plus één extra jaar.

Parttime beurzen worden geïndexeerd. Voor 2023 staat het bedrag op 180 euro per beurs, voor 2024 op 188 euro. Een fulltime beurs staat gelijk aan het gemiddelde bedrag aan collegegeld dat de student betaalt in de bestuursperiode.

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.