UT-VU centrum voor sport, bewegen en gezondheid

| Jelle Posthuma

De UT en VU starten een gezamenlijk centrum voor sport, bewegen en gezondheid in Apeldoorn. Het gaat onder meer om een onderzoeks- en onderwijsprogramma dat in 2024 aftrapt.

Foto: initiatiefnemer Joost Kok bij de opening van het Sport Data Valley Lab in het Sportcentrum in 2021.

Dat blijkt uit een raadsbesluit van de gemeente Apeldoorn. Het initiatief is afkomstig van de decanen Joost Kok (UT) en Maurits van Tulder (VU). De twee universiteiten werken al langer samen op het gebied van sport, bewegen en gezondheid binnen het digitale platform Sport Data Valley (SDV). Met de oprichting van het centrum in Apeldoorn krijgt het platform een fysieke plek, een zogenaamde SDV Hub. Mogelijk komt de SDV Hub in het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering, dat sinds 2021 in Apeldoorn is gevestigd, en waarbij de UT eveneens betrokken is.

Onderzoeksprogramma

Een onderdeel van het nieuw op te richten centrum is een gezamenlijk onderzoeksprogramma, genaamd ‘Veilig Sporten en Bewegen’. Het doel is ‘kennis en inzicht op te doen om (top)sportprestaties te verbeteren, sportblessures te voorkomen en revalidatie na blessures te versnellen’. Hierbij gaat sensortechnologie een grote rol spelen. In 2024 starten vijf promovendi, waarna in 2025 vijf zogenaamde Engineering Doctorates beginnen, zo luidt het voorstel.

Ook komen er ‘Leven Lang Ontwikkelen-trajecten’ in het centrum, bedoeld voor praktijkorganisaties en onderwijsinstellingen. Op de UT staan deze trajecten, beter bekend als Lifelong Learning, hoog op de agenda. Roessingh Research & Development uit Enschede zal een belangrijke rol spelen bij het opzetten van deze trajecten. Doelgroepen zijn docenten lichamelijke opvoeding en fysiotherapeuten.

De investeringen voor het centrum bedragen ruim 2,8 miljoen. In het raadsbesluit staat dat de gemeente Apeldoorn 900.000 euro bijdraagt aan het centrum. De UT en VU dragen financieel bij aan het onderzoeksprogramma, dat op ruim 1,9 miljoen euro wordt begroot. De raad moet binnenkort nog stemmen over het besluit. 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.