Prestigieuze award voor UT-hoogleraar Brey: 'Aanmoediging om zo door te gaan’

| Stan Waning

Philip Brey heeft de Joseph Weizenbaum Award 2022 in de wacht gesleept. De hoogleraar filosofie en ethiek van technologie krijgt de belangrijkste prijs in zijn vakgebied uitgereikt op een conferentie in Chicago in mei.

Om de twee jaar bepaalt een commissie van de International Society for Ethics and Information Technology (INSEIT) wie de prijs in ontvangst mag nemen. De erkenning is vernoemd naar de Duits Amerikaanse wetenschapper Joseph Weizenbaum. Hij wordt beschouwd als een van de grondleggers van de moderne kunstmatige intelligentie, maar uitte ook als eerste kritiek en waarschuwde voor een te grote invloed van kunstmatige intelligentie.

Brey geeft aan dat de prijs als een totale verrassing voor hem kwam. ‘Ik wist niet eens dat ik genomineerd was. Het is een mooie erkenning en het betekent dat ik een leidende rol heb in het vakgebied.’ De hoogleraar ziet het winnen van de prijs vooral als een aanmoediging om op de ingeslagen weg door te gaan. ‘Ik houd me momenteel veel bezig met kunstmatige intelligentie, blokchain en schrijf een boek. Ook leidt ik het tienjarige onderzoeksproject ESDIT, dat de UT samen met de technische universiteiten en Universiteit Utrecht uitvoert, dus ik heb genoeg interessant werk liggen om me mee bezig te houden.’

Aan de Joseph Weizenbaum Award is geen geldbedrag verbonden, al krijgt Brey zijn reiskosten vergoed als hij in mei een keynote houdt op de 2023 conference Computer Ethics Philosophical Enquiry (CEPE) in Chicago.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.