Twintig consolidator grants naar Nederland, ook beurs voor UT'er

De Europese Onderzoeksraad ERC geeft twintig ‘consolidator grants’ aan ervaren onderzoekers in Nederland. Nog steeds een hoge score, maar het zijn er minder dan in de afgelopen drie jaar. Namens de UT ontvangt onderzoeker Wiebe de Vos een beurs.

Wiebe de Vos.

In totaal verdeelt de ERC in deze ronde 657 miljoen euro aan consolidator grants van gemiddeld twee miljoen euro elk. Van de 2.222 aanvragen werden er 321 geselecteerd (14,4 procent). Namens de UT staat Wiebe de Vos op de lijst. Hij kan de beurs gebruiken voor zijn onderzoek Building charge-MOSAIC nanofiltration membranes for removing micro-pollutants from surface and drinking water.

Het leeuwendeel van de beurzen gaat naar onderzoeksprojecten in Duitsland (62), het Verenigd Koninkrijk (45) en Frankrijk (41). Ook Israël, Spanje (beide 24) en Italië (21) doen het dit keer beter dan Nederland, dat in 2021, 2020 en 2019 nog de nummer vier van de lijst was.

Voorlopig

De ranglijst is voorlopig, omdat de beurzen voor het Verenigd Koninkrijk nog niet zeker zijn. Pas als de Britten het verdrag ondertekenen dat hun deelname aan het Europese onderzoeksprogramma Horizon Europe veiligstelt, kunnen de laureaten hun beurzen daar besteden.

Een alternatief is dat zij hun onderzoeksbeurs meenemen naar een instelling in een land dat wél is aangesloten bij Horizon Europe. Slaan ze de beurs af, dan komen andere onderzoekers, die net buiten de boot vielen, alsnog in aanmerking. Dat gebeurde ook met de toekenningen van 2021, waardoor Nederland uiteindelijk opschoof naar plaats drie op de ranglijst. Daarbij speelde ook een rol dat Zwitserland niet langer meedoet.

Solidair

De consolidator grants zijn vergelijkbaar met de Nederlandse Vidi-beurzen van NWO. Dit voorjaar suggereerde NWO-voorzitter Marcel Levi dat wetenschappers hun Nederlandse beurs zouden moeten teruggeven als ze kort daarna ook een Europese beurs ontvangen. 'Dat zou wel solidair zijn met wetenschappers die naast een beurs grijpen. Hoe dan ook willen we die discussie op gang brengen.'

Een deel van de winnaars uit Nederland heeft inderdaad ook een Vidi-beurs ontvangen, maar dan enkele jaren geleden.

Consolidator grants 2022

NWO-instituten

   

3

VU Amsterdam

   

2

Universiteit Leiden

   

2

Rijksuniversiteit Groningen

   

2

TU Delft

   

2

Universiteit Utrecht

   

2

Radboud Universiteit

   

2

Universiteit Twente

   

1

Radboud UMC

   

1

Tilburg University

   

1

KNAW

   

1

Universiteit Maastricht

   

1

       

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.