Drie Europese starting grants voor UT-onderzoekers

De Europese Onderzoeksraad ERC heeft 408 jongere wetenschappers blij gemaakt met beurzen van gemiddeld 1,5 miljoen euro. Veertig van hen werken bij Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstituten. De UT scoort goed met starting grants voor onderzoekers Saskia Kelders, Guillaume Lajoinie en Tim Segers.

Foto: Guillaume Lajoinie, Saskia Kelders en Tim Segers.

De starting grants zijn bedoeld voor wetenschappers die twee tot zeven jaar geleden gepromoveerd zijn. Voor deze ronde werden bijna drieduizend aanvragen ingediend, waarvan zoals gebruikelijk maar een klein deel kan worden gehonoreerd; dit jaar 15 procent.

Brons

De meeste toekenningen gingen naar wetenschappers aan Duitse (81) en Britse instellingen (70). Het kleine Nederland sleept maar liefst 40 starting grants in de wacht en laat daarmee Frankrijk (39) net achter zich.

Van alle beurzen gingen er 28 naar wetenschappers met de Nederlandse nationaliteit. Die kunnen ook aan buitenlandse instellingen werken, zoals – omgekeerd – ook buitenlandse wetenschappers een beursaanvraag in Nederland hebben gedaan.

In Nederland ontvingen wetenschappers van de Radboud Universiteit en de Universiteit Utrecht dit keer de meeste beurzen.

Voorbehoud

De lijst van succesvolle kandidaten kan nog drastisch veranderen, waarschuwt de ERC. Het Verenigd Koninkrijk is namelijk officieel 'niet-geassocieerd' met Horizon Europe, het EU-financieringsprogramma voor onderzoek en innovatie waaruit de beurzen betaald worden. Mocht dat zo blijven, dan krijgen succesvolle aanvragers van Britse gastinstellingen hun beurs alleen als zij die meenemen naar een gastinstelling in een land dat wél mee mag doen met Horizon Europe.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.