President Biden verlaagt studieschuld van miljoenen Amerikanen

Amerikanen met een jaarinkomen onder de 125 duizend dollar krijgen tot tienduizend dollar kwijtgescholden van hun studieschuld bij de federale overheid. President Joe Biden heeft dit gisteren bekendgemaakt.

De tegemoetkoming geldt ook voor stellen die samen minder dan 250 duizend dollar verdienen. En wie een Pell-beurs van de overheid ontving (een soort aanvullende beurs), mag zelfs tot 20 duizend euro van de studieschuld afschrijven. Deze beurs is in de loop der jaren onvoldoende meegestegen met de sterk opgelopen studiekosten, is de redenering.

Verder heeft Biden de afbetaalpauze nog eenmaal verlengd, tot 31 december. Die was ingesteld om de financiële gevolgen van de coronacrisis te verzachten

Studeren goedkoper maken was een belangrijke verkiezingsbelofte van Biden. De gezamenlijke studieschuld van 43 miljoen Amerikanen bij de federale overheid bedraagt inmiddels 1,6 biljoen dollar. Een afgestudeerde bachelorstudent heeft gemiddeld 25 duizend dollar schuld. Sociale leenvoorwaarden als in Nederland kent Amerika niet.

Dead wrong

Critici van de plannen vinden ze niet ruimhartig genoeg of oneerlijk voor mensen die niet gestudeerd hebben. Anderen zijn bang dat de inflatie in de VS weer zal worden aangewakkerd als mensen meer te besteden hebben.

Biden zelf noemde de woede over het helpen van mensen met studieschulden “dead wrong”. Het Witte Huis schat dat bijna 90 procent van de kwijtscheldingsmaatregel ten goede zal komen mensen die minder dan 75 duizend dollar verdienen en dat de studieschuld van zo’n 20 miljoen Amerikanen er volledig mee is afgelost. Hij kondigde verder aan dat hij de Pell-beurzen in hoogte wil verdubbelen.

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.