Reinoud Lavrijsen van TU Eindhoven is docent van het jaar

| HOP, Josefine van Enk

Reinoud Lavrijsen is gisteren gekroond tot Docent van het Jaar 2022. De zelfverklaarde ‘vakidioot’ van de Technische Universiteit Eindhoven krijgt een beurs van 25 duizend euro die hij kan besteden aan onderwijsinnovatie.

Foto: v.l.n.r: Lisanne de Roos (voorzitter ISO), Reinoud Lavrijsen (Docent van het Jaar 2022) & Gerard Baars (directeur Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek).

'Ik ben ontzettend blij dat ik verkozen ben tot vakidioot', zegt Lavrijsen, universitair hoofddocent bij de opleiding Applied Physics. De jury was onder de indruk van zijn heldere communicatie richting studenten, zijn humor en de vertaalslag die hij maakt tussen vakinhoudelijke informatie en de belevingswereld van de student. De jury prees ook de brug die hij probeert te slaan tussen het onderwijs in het hbo en het wo.

Het is de achtste keer dat het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) de verkiezingen organiseert 'om goed docentschap te vieren'. Elke hogeschool en universiteit kan een docent voordragen en daar kiest een jury vervolgens de winnaar uit. De andere finalisten waren dit jaar Astrid Timman-Jacobse (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen), Ayokunu Adedokun (Universiteit Leiden) en Renske de Beijer (Hogeschool Inholland).

ComeniusNetwerk

De andere finalisten gingen niet met lege handen naar huis. Ze worden net als de Lavrijsen lid van het ComeniusNetwerk. In dat gezelschap komen de winnaars van Comeniusbeurzen en andere gemotiveerde onderwijsvernieuwers samen om hun ervaringen en kennis over het onderwijs te delen. Lavrijsen krijgt een jaar lang een ‘erezetel’ in het bestuur.

Het netwerk geldt als spreekbuis van docenten en voert regelmatig overleg met het ministerie van OCW. Minister Dijkgraaf sprak de finalisten tijdens de verkiezing via een videoboodschap alvast bemoedigend toe: 'Ik vind onze docenten de helden van het onderwijs; we hebben ze heel hard nodig. Ik hoop dat alle docenten, maar in het bijzonder de winnaar, doorgaan met het mooie werk dat ze leveren en dat ze de vlam voor het doceren doorgeven aan de volgende generatie.'

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.