Nog eens 22 onderzoekers ontvangen Vici-beurs

| HOP, Josefine van Enk

Wetenschapsfinancier NWO heeft Vici-beurzen van maximaal 1,5 miljoen euro toegekend aan 22 onderzoekers. Dat gebeurde vanwege corona wat later dan de bedoeling was. Er zijn geen UT'ers bij deze lichting. Vorige maand kreeg UT-onderzoeker Kerensa Broersen een Vici.

In totaal zijn deze toekenningsronde 34 Vici-beurzen uitgereikt. De eerste 12 onderzoekers uit de domeinen toegepaste technische wetenschappen (TTW) en gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw) kregen in februari al een beurs toebedeeld. Het coronavirus gooide de planning van NWO overhoop, waardoor vandaag pas bekend werd welke wetenschappers uit de domeinen ‘exacte en natuurwetenschappen’ (ENW) en de ‘sociale en geesteswetenschappen’ (SGW) een Vici-beurs krijgen.

Met de beurs kunnen de wetenschappers vijf jaar lang onderzoek doen. De onderwerpen lopen uiteen van ‘de eerste stappen van sterrenstelsels’ tot ‘de verzorgingsstaat van morgen’.

Honoreringspercentage

De Vici-beurs is gericht op gevorderde onderzoekers en wordt jaarlijks toegekend door NWO. Voor deze ronde kwamen in totaal 306 aanvragen binnen, waarvan er 34 zijn toegekend.

De meeste aanvragen werden gedaan door mannen (65,7 procent) en dat is terug te zien in de toebedeling: 24 Vici-beurzen gingen naar mannelijke kandidaten en 10 beurzen naar vrouwelijke kandidaten. Dat betekent een honoreringspercentage van 11,9 procent voor mannen en van 9,5 procent voor vrouwen.

Toeval

Bij het domein ZonMw zit geen van de 23 vrouwelijke kandidaten bij de zes winnaars. NWO verzekert dat dit ‘louter een weerspiegeling van toeval’ is. Twee jaar geleden kregen er nog zes vrouwen en geen enkele man een beurs.

De hoogste slaagkans hadden onderzoekers in het domein TTW, waar 15,8 procent van de aanvragen door de zeef kwam. Daar kregen twee van de acht vrouwelijke kandidaten een beurs (25 procent).

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.