‘Paars’ RoboTeam Twente presenteert nieuwe voetbalrobots

| Jelle Posthuma

Het RoboTeam Twente presenteerde vanmiddag haar nieuwe voetbalrobots tijdens een online bijeenkomst. Met de verbeterde robots, en een nieuw teamkleurtje, hopen de studenten zich te kwalificeren voor het WK robotvoetbal volgend jaar in Bangkok.

De online presentatie van teamleider Anne van Harten begint met een nieuwtje. Het zesde robotteam van de UT krijgt een andere kleur, ofwel een nieuwe ‘brand identity’. Waar de eerdere vijf teams felrood kleurden, kiest het RoboTeam Twente dit jaar voor paars. Een verklaring voor deze keuze ligt voor de hand: de robotbouwers zijn zo beter te onderscheiden van het andere rode studententeam, Solar Team Twente.  

Ook onder de motorkap van de voetbalrobots vinden er veranderingen plaats. Het nieuwe team werkt aan verbeteringen op het gebied van de hardware en software, vertelde Lotte Steenmeijer, teammanager techniek. Een ‘modulair design’ moet ervoor zorgen dat de robots eenvoudiger gerepareerd en verbeterd kunnen worden, en vernieuwde software maakt van de voetbalrobots behendige baldribbelaars. Het blijft spannend of de nieuwe innovaties goed uit de verf zullen komen: door corona kon er de afgelopen jaren minder fysiek getest worden.

Met de verbeterde robots hoopt het RoboTeam Twente zich te kwalificeren voor het WK robotvoetbal volgend jaar in Bangkok, waar ze meedoen in de small-size competitie. Net als bij ‘echt’ voetbal spelen de teams in deze competitie 11 tegen 11. Zoals ieder jaar moet het Twentse team zich met een paper en demonstratievideo kwalificeren voor het eindtoernooi, dat in de zomer van 2022 plaatsvindt.