UNMUTE gaat op mute

| Stan Waning

Enkele maanden na de oprichting is de stekker uit actiegroep UNMUTE getrokken. Ook komt er vanuit de initiatiefnemers geen lokale studentenvakbond, dat melden oprichters Jelle van den Wijngaard en Niels de Groot.

Jelle van den Wijngaard en Niels de Groot.

Onder de naam Protest Action Group (PAG) gingen Jelle van den Wijngaard en Niels de Groot er eind maart met gestrekt been in. Ze stelden drie kernpunten op, waar zo snel mogelijk wat aan gedaan moest worden door het CvB. Meer transparantie en democratie, een beperking van de groei en het aanpakken van de studiedruk.

Petitie

Zes weken later paste het duo de ‘werktitel’ PAG aan naar een nieuwe naam: UNMUTE. ‘Actueel en in tijden vol met online meetings herkenbaar. Het staat symbool voor studenten die op mute staan, terwijl wij juist willen dat studenten zich uitspreken’, tekende De Groot toen op. Niet veel later volgde er een petitie, om te kijken hoeveel studenten achter het protest van het duo stond. Ook moest er een lokale studentenvakbond komen.

Van den Wijngaard en De Groot besloten onlangs echter om een streep door UNMUTE te zetten. ‘Onze groep actieve leden bestond uit zo’n acht personen. Eigenlijk merkten we aan het einde van de zomer dat we allemaal te druk werden met andere activiteiten. Ook studeren we bijna allemaal af, waardoor we amper tijd hadden voor de groep. Daarnaast was het momentum er na de zomer niet meer, omdat we eerst wilden inventariseren en alles weer opstartte na corona. Althans, dat dachten we toen nog. Dat we alleen online konden vergaderen hielp ook niet mee’, vertelt Van den Wijngaard.

Lokale studentenvakbond

Voor de zomer wilde het tweetal ook graag met steun van de LSVb een lokale studentenvakbond beginnen, maar ook dat gaat er niet van komen. ‘Dan moet je met een uitgebreid plan komen en een bestuur aanstellen. Dat kan niet als je niet genoeg actieve leden met genoeg vrije tijd hebt.’

UNMUTE sprak dit jaar nog wel met een vertegenwoordiger van het CvB en hield een fijn gevoel aan dat gesprek over, omdat de groep haar punten goed kon overbrengen . ‘Het is jammer dat we niet door kunnen gaan, maar het is zeker niet zinloos geweest. We hebben problemen aan de kaak gesteld en zagen dat veel studenten ons steunden. We zijn gehoord.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.