Stoommachine van overgrootvader UT-medewerker terecht

| Stan Waning

UT-medewerker Anne Wevers heeft het stoommachientje van haar overgrootvader gevonden. Maandenlang zocht ze het museumstuk, dat ergens op de campus zou staan. Een oproep aan de UT-gemeenschap was haar laatste poging. Met succes.

De vader van Anne’s opa, Gerrit te Hennepe uit Dinxperlo, ontwierp het stoommachientje in 1949. Het kwam terecht in museum Gouden Handen in ’s Heerenberg en won daar een prijs. Daarna werd het geschonken aan de THT, vlak voor het overlijden van Te Hennepe. Helaas liep het spoor van het stoommachientje vervolgens dood, want niemand kende de exacte locatie. De oproep die ze daarom begin oktober op deze site deed, heeft echter geholpen.

Gek genoeg lag de oplossing in de familie. Een ver familielid van Wevers zag de oproep en trof bij een zoektocht de schenkingspapieren aan. ‘Daar stond dat het machientje in 1969 aan de vakgroep warmte- en stromingsleer is geschonken. Die vakgroep bestaat niet meer, maar het bracht me bij de faculteit ET. Daar is via via contact gelegd met een gepensioneerde professor, die uiteindelijk de sleutel naar de oplossing had’, vertelt Wevers.

Enkele jaren geleden werd de stoommachine namelijk geschonken aan het Oyfo Techniekmuseum in Hengelo. Daar staat het museumstuk in het depot. Begin december gaat Wevers het daar na een maandenlange speurtocht bekijken. ‘Of ik het stuk wil overnemen weet ik nog niet. Misschien staat het wel goed in het museum. Ik wil in ieder geval iedereen bedanken voor het meedenken. De oplossing lag zoals ik al vermoedde toch op de campus.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.