Het bruist weer als vanouds op de campus

| Stan Waning

De openingsmarkt van de Kick-In voelt woensdag een tikje surreëel, maar tegelijkertijd ook heel vertrouwd, aan. Het is immers lang geleden dat er honderden studenten over de Drienerlolaan schuifelden en kennismaken met alles wat de UT te bieden heeft.

Photo by: RIKKERT HARINK
Eerstejaars op anderhalve meter afstand.

De Kick-In commissie laat de eerstejaars vandaag met zoveel mogelijk vrijheid van de introductie genieten, en dat lijkt goed te lukken. Toch moeten alle eerstejaars wel in shifts naar binnen. Spreiding blijft noodzakelijk in coronatijd. Om de anderhalf uur beweegt een groep van zo’n 500 studenten zich razendsnel door de entreetent heen met een geldig test- of vaccinatiebewijs. Een beweging die zich deze woensdag vijf keer herhaalt.

Sport

Vaak met zonnebril en in zomerse outfits stromen groepjes studenten vervolgens weer uit de entreetent. Andere studenten betreden de campus in hun uppie of in tweetallen. Aan de linkerzijde van de Drienerlolaan vangen de UT-sportverenigingen de eerstejaars op. Overal kun je wat uitproberen. Schermers van DSG Gascogne lenen hun degen maar wat graag uit, Tennisvereniging Ludica staat klaar met racket en tennisbal en de gymnasten van Linea Recta staan vaker op hun kop dan rechtop. In de ochtend valt de interactie met eerstejaars nog wat tegen, maar richting de middag – als de zon haar licht steeds feller over de campus laat schijnen – ontstaat meer enthousiasme.

Op het Ganzenveld prijkt een zwart-met-wit gestreepte tent boven het terrein uit. De Kick-In crew, gestoken in lichtblauwe shirts, let er op dat studenten afstand houden, vooral in de tent. Tijdens de openingsshow – woensdag ook vijf keer op de rol – mogen slechts drie studenten plaatsnemen per bank, wat er voor zorgt dat de tent van voor naar achter en van links naar rechts ‘vol’ zit.

Drumshow

Julia Hubbert, voorzitter van de Kick-In commissie, heet de kiddo’s welkom en stelt haar medecommissarissen voor, gevolgd door applaus. Op beide schermen toont ze een gelikt openingsfilmpje, ondersteunt door stevige muziek. Ook Tom Veldkamp, rector magnificus, spreekt de eerstejaars toe en wenst ze al het geluk toe voor de komende jaren. Na een praatje van de Student Union, sluit Lucifers Slagwerk de show af met een drumact, waarna studenten rij voor rij de tent verlaten en hun doegroep opzoeken.

Achter de tent, richting de Vrijhof, maken studentenverenigingen de eerstejaars warm voor het Enschedese uitgaansleven. ASV Taste heeft een grote opblaasmond opgezet, terwijl de knalroze letters van Audentis ook niet te missen zijn. Navigators Enschede, een christelijke studentenvereniging, is eveneens herkenbaar. De bierkratjes zijn namelijk perfect opgestapeld als een christelijk kruis.

Eerstejaars die vanaf dat punt teruglopen naar de entree, treffen achter de grote tent alle studie- en cultuurverenigingen. Op een klein podium wisselen de dansverenigingen elkaar af. Van salsa tot stijl, van jazz tot modern. De ene sjaars kijkt twijfelachtig toe, de ander beweegt ritmisch mee. Achter hen wappert de regenboogvlag van het Diversity & Inclusion kraampje, terwijl een kraam verder bijbels gratis aan de man of vrouw worden gebracht.

Opgezadeld met een Kick-In tasje krijgt de nieuwe lichting zo allerlei indrukken mee, en ervaren tegelijkertijd hoe mooi het studentenleven kan zijn. Vrijwel iedereen houdt afstand, maar verder lijkt het alsof de pandemie nu even niet bestaat. Een betere start kun je een eerstejaars niet wensen.   

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.