Ook op de UT geen handen schudden

| Rense Kuipers

De UT gaat mee in de gisteravond aangekondigde overheidsmaatregel: voorlopig geen handen meer schudden. Omdat het coronavirus dichterbij komt, kijkt het crisisteam nu nadrukkelijker naar scenario’s waarin het virus de campus bereikt.

No more handshaking

The UT is going along with the government measure announced yesterday evening: no more handshaking. As the corona virus is getting closer, the UT crisis team is looking more explicitly at scenarios in which the virus reaches the campus.

De UT volgt nog steeds de richtlijnen en adviezen van de overheid en instanties als het RIVM: was bijvoorbeeld goed en regelmatig je handen (met zeep), hoest of nies in de binnenkant van je elleboog en raak je gezicht zo min mogelijk aan. Sinds gisteravond is daar een nieuwe hygiënemaatregel aan toegevoegd: schud geen handen, zo stelt de UT nu ook op haar corona-informatiepagina.

De open dagen deze week gaan door zoals gepland, laat woordvoerder Laurens van der Velde weten. ‘Toegegeven, we vinden het wel spannend. We weten niet hoe het virus zich ontwikkelt de komende dagen en of de overheid extra maatregelen aankondigt.’

Van der Velde laat weten dat het crisisteam zich nadrukkelijker verdiept in mogelijke scenario’s, nu er 321 besmettingsgevallen in Nederland bekend zijn. ‘We trekken meer samen met de faculteiten op om adequaat maatregelen te kunnen nemen, mocht het nodig zijn. De omvang van het virus en de maatregelen vanuit het Rijk worden namelijk forser.’

Het college van bestuur kijkt met de dienst Finance naar mogelijkheden om UT’ers financieel te compenseren als het coronavirus of maatregelen zorgen voor onvoorziene kosten. ‘Stel je voor, je hebt als onderzoeker een reis geboekt die wordt geannuleerd en die kosten mag je niet ten laste leggen van de subsidieverstrekker of faculteit. Dat is nou een typisch voorbeeld waarvan we bekijken of dit vanuit centraal UT-budget gecompenseerd moet worden’, aldus de woordvoerder.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.