ERC Proof of Concept voor Albert van den Berg

| Rense Kuipers

Universiteitshoogleraar Albert van den Berg krijgt een ERC Proof of Concept-beurs voor zijn onderzoek naar zogeheten organ-on-chips. Met de subsidie van 150 duizend euro wil Van den Berg stappen zetten in het vermarkten van toepassingen van het Twente Organ-on-Chip Platform.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

ERC proof of concept grant for Albert van den Berg

University professor Albert van den Berg receives an ERC Proof of Concept grant for his research into so-called organ-on-chips. With the grant worth €150.000, Van den Berg wants to take steps to commercialize applications of the Twente Organ-on-Chip Platform.

Ook al is er volop onderzoek gaande in dit veld en hebben commerciële start-ups het levenslicht gezien, zogeheten eindgebruikers adopteren de technologie nog niet. Volgens de universiteitshoogleraar komt dat door gebrek aan standaardisering, gebrek aan automatisering en gebrek aan ondersteuning voor sensorintegratie.

Het Twente Organ-on-Chip Platform moet als basis dienen om daar verandering in te brengen. Met behulp van de ERC-beurs, moet de Twentse technologie de standaard worden voor Organ-on-Chip-infrastructuur. Daardoor zouden gebruikers zich geen zorgen meer hoeven te maken over achterliggende systemen en zich alleen maar hoeven te richten op chips en de biologische aspecten.

De honorering voor Van den Bergs project valt in de derde ronde van de ERC Proof of Concept-beurzen van afgelopen jaar. Eerder in 2019 kregen onderzoekers Detlef Lohse en Jeroen Rouwkema eenzelfde beurs. In totaal kreeg Nederland afgelopen jaar 24 Proof of Concept-beurzen, waarvan er drie naar de UT gingen.

De Proof of Concept-beurs is bedoeld om voort te borduren op de ERC Advanced Grant die Van den Berg in 2015 ontving. Hiermee moet Van den Berg de haalbaarheid aantonen van ideeën en technologieën.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.