ERC miljoenensubsidies voor twee UT-onderzoekers

| Rense Kuipers

Albert van den Berg, wetenschappelijk directeur van MIRA en MESA+-onderzoeker Sonia García Blanco ontvangen een ERC grant. Van den Berg krijgt 2,25 miljoen euro onderzoekssubsidie van de European Research Council, Blanco 2 miljoen.

Het is voor Van den Berg de tweede keer dat hij de ERC Advanced Grant ontvangt. Dat was hiervoor maar een keer voorgekomen in Nederland. Van den Berg zal de subsidie onder andere gebruiken voor zijn onderzoek om bloedvaten, gemaakt van ‘geherprogrammeerde’ menselijke stamcellen, op een chip te kweken. Daarmee wil hij ziektemodellen te ontwikkelen, waarmee het ontstaan van trombose en hersenziektes zoals MS en alzheimer beter onderzocht kan worden.

Blanco

Sonia García Blanco krijgt een ERC Consolidator Grant voor haar onderzoeksproject RENOS (Rare-earth doped novel on-chip sources). In februari werd dit bekendgemaakt, maar sinds vorige week is het definitief. Met RENOS wil ze compacte, goedkope en energiezuinige lasers en frequentiekammen ontwikkelen, die frequenties halen die niet gemakkelijk bereikt worden met de huidige technologie. Het plan is om in oktober met het onderzoekstraject te starten, samen met een team van drie PhD’s.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.