1,8 miljoen euro voor spin-off SciSports

| Rik Visschedijk

UT-spin-off SciSports haalde in een investeringsronde 1,8 miljoen euro op. CEO en oud UT-student Giels Brouwer: ‘Dit is geweldig. We horen hiermee tot de grootse sportbedrijven ter wereld en kunnen de volgende stap zetten op de internationale markt.’

Met de financiële injectie wordt de SciSkill Index wereldwijd ingezet. Ook het wedstrijdanalyse-systeem BallJames gaat naar meer stadions, onder andere in Duitsland en Engeland. Het geld haalde SciSports op door aandelen te verkopen. Vorig jaar haalde het bedrijf ook al 1,35 miljoen euro op, toen voor de ontwikkeling van BallJames.

Volgende stap

‘Het is voor ons belangrijk om een nieuwe stap te zetten’, zegt Brouwer. ‘Met deze investering gaan we de internationale markt op. Ook breiden we de samenwerking met de UT uit. We willen open data genereren die in een hub ook beschikbaar komt voor andere universiteiten. Het doel: de hele wereld laten meewerken aan het verbeteren van de voetballerij.’

Transfers

SciSports brengt met de SciSkill Index de vaardigheden en groeimogelijkheden van een voetballer in kaart. Wekelijks worden meer dan tweeduizend wedstrijden in 210 competities geanalyseerd door het algoritme. Voetbalclubs gebruiken die informatie voor transfers.

BallJames is een ‘real-time tracking’ technologie. Veertien camera’s registreren alle bewegingen op het veld, van de looprichtingen van spelers tot de balaanname. Het Polman stadion van Heracles Almelo is uitgerust met dit systeem. Daarnaast richt SciSports met de UT een testveld met het systeem in voor academisch onderzoek. SciSports begon in 2012 als een UT-spin-off. Inmiddels zijn er 45 medewerkers in dienst.