Calvin Rans van TU Delft is Docent van het Jaar

| HOP, Inge Schouten

Calvin Rans, docent Aerospace Engineering aan de TU Delft, is zaterdag verkozen tot Docent van het Jaar 2019. Hij weet studenten volgens de jury heel creatief bij zijn colleges te betrekken. Hij wint hiervoor een onderwijsbeurs van 25.000 euro. UT-docent Jurnan Schilder was een van de genomineerden, maar viel aldus niet in de prijzen.

Calvin Rans geeft al ruim tien jaar les aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft. ‘De jury ziet in Calvin een docent die de motivatie van studenten voor zijn vakgebied probeert te achterhalen, om het onderwijs hierop vervolgens aan te passen en de betrokkenheid bij de colleges te vergroten. Motivatie is voor Calvin de weg naar passie voor het vak van ingenieur’, aldus het juryoordeel.

IJshockeystick
Soms kan de leerstof erg saai zijn, zei Rans tegen universiteitssite Delta, nadat hij verkozen werd tot Docent van het Jaar 2017-2018 van de TU Delft. Daarom gebruikt hij soms cartoons in zijn colleges en nam hij zelfs ijshockeysticks mee. ‘Ik besloot een echte engineering-applicatie te demonstreren in plaats van de berekeningen uit te leggen.’ Hij keek met zijn studenten naar een video van een ijshockeysticks die een slapshot maakte en legde zo uit wat buigdeflectie is. Zulke kleine dingen maken de lesstof volgens hem leuk en begrijpelijk voor studenten.

De Docent van het Jaar-verkiezing is voor de vijfde keer georganiseerd door het Interstedelijk Studenten Overleg dat aandacht vraagt voor het docentschap. ISO-voorzitter Tom van den Brink over de winnaar van dit jaar: ‘Doceren is een vak apart. Een goede docent inspireert en scherpt het leerproces van studenten aan. Van dit vakmanschap is deze docent een levend voorbeeld.’

Comeniusnetwerk
Rans wordt samen met de andere drie genomineerden lid van het Comeniusnetwerk. Dit is een jonge club van onderwijsvernieuwers die een Comeniusbeurs hebben gewonnen of zijn genomineerd voor de Docent van het Jaar-verkiezing.

Andere genomineerden dit jaar waren Jurnan Schilder (Universiteit van Twente), Margot Koster (Universiteit Utrecht) en Bart Rietjens (HAS Hogeschool Den Bosch).

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.