UT op plek 75 in lijst Europese innovatieve universiteiten

| Rense Kuipers

Het internationale persbureau Reuters zet de UT dit jaar op de 75e plek in Europa als het gaat om innovatieve universiteiten. De TU Delft is volgens het persbureau de innovatiefste Nederlandse universiteit. Wereldwijd staat de Amerikaanse Stanford University bovenaan.

Reuters puts UT in 75th place of Europe's most innovative universities

International press agency Reuters puts the UT in the 75th place in their yearly ranking of Europe's Most Innovative Universities. The TU Delft is the best ranked university in the Netherlands (12th in Europe). The American Stanford University leads the worldwide ranking, which is mostly based on patents.

Reuters zet in totaal negen Nederlandse universiteiten in de gisteren gepubliceerde top 100 van innovatiefste, Europese universiteiten. De KU Leuven voert de lijst aan. De eerste Nederlandse universiteit is de TU Delft op plek 12. Wereldwijd wordt de top 100 vooral gedomineerd door Amerikaanse universiteiten: 46 instellingen uit de Verenigde Staten staan in de Reuters-lijst.

Patenten waren voor het persbureau het voornaamste criterium bij het opstellen van de ranking. Reuters keek onder meer naar het aantal ingediende patenten, hoe vaak ernaar verwezen wordt in wetenschappelijke artikelen en of een innovatie wereldwijd geregistreerd is in de Derwent World Patents Index.

Voormalig UT-rector Ed Brinksma noemde twee jaar geleden de patent-gerichte methodiek nog een beperkte manier van benaderen.

Nederlandse universiteiten in de Reuters Europese top 100

12. TU Delft

17. Universiteit Leiden

23. TU Eindhoven

48. Universiteit Utrecht

56. Erasmus Universiteit

57. Universiteit van Amsterdam

75. Universiteit Twente

78. Universiteit Groningen

94. Universiteit Maastricht

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.